10 найдивніших фруктів та овочів

10 найдивніших фруктів та овочів

Банани, ківі, апельсини, манго, мандарини, ананаси, капуста, картопля, морква, горох - все це фрукти і овочі, які ми можемо придбати майже в будь-якому супермаркеті, але видове розмаїття нашої планети не обмежується цим списком, і в світі росте набагато більше різних фруктів, часто зовсім незвичних, про існування яких ми нічого не підозрюємо.

1. Ківано, Рогата диня або Африканський огірок (Cucumis metulifer)

Плоди ківано бувають жовтого, жовто-гарячого або червоного кольору. Всередині плоду міститься зелена, схожа на желе, м'якіть з блідо-зеленим насінням. На смак вона схожа на огірок і банан. Може вживатись як солодкою, так і солоною. Низькокалорійна, тому часто використовується в дієтичному харчуванні.

2. Римська броколі або Римська цвітна капуста (Brassica oleracea)

Близький родич броколі та цвітній капусті. Якщо вам подобається капуста, то і цей овоч вам неодмінно сподобається. Окрім цього, він містить багато антиоксидантів.

3. Рука Будди, Пальці Будди або Пальцеподібний цитрон (Citrus medica)

Екзотичний різновид цитрона, що вирощується в Китаї та Японії. Його ароматний плід розділено на декілька частин, схожих на пальці, з малою кількістю м'якоті та недорозвинутим насінням (або без насіння взагалі). Як і цитрон, цей плід має кислу або кисло-солодку, злегка гіркувату м'якіть. Плоди не споживають свіжими, з них готують цукати, мармелад та варення.

4. Дуріан (Durio)

«...це такий смердючий фрукт, подібний до реґбі м'яча в гіпертрофованих прищах або до їжачка пацифіста, що замазав голки гумою з розплавлених в'єтнамок. На що б він там схожий не був, дуріан — СМЕРДЮЧИЙ фрукт за визначенням. Смердить він гнилою цибулею багаторічної консервації в радянському овочевому магазині. І ніякий цей дуріан не Ґрей. Він собі жовто-зелений і товстий. Або просто жовтий. Або рудуватий. Але завжди смердючий. В Сингапурі за носіння дуріана в громадських місцях накладається штраф у 500 сингапурських доларів. А це вже непогана зарплатня для українця...» - Ірена Карпа "Фройд би плакав".

Але на відміну від запаху, який так промовисто описала Ірена, смак цього фрукта дивовижний. Перший європейський дослідник, який в 1700-х роках вперше скуштував цей фрукт назвав його "королем фруктів". "Варто було відправитись в небезпечну подорож лише заради того, щоб скуштувати цей фрукт" - додав відважний мандрівник.

5. Монстера (Monstera deliciosa)

Монстера росте у багатьох вдома. В природі ця рослина утворює смачні плоди. Зріла серцевина плодів монстери, незважаючи на неприємний гострий запах, смачна і на смак нагадує ананас.

6. Азіміна, Асіміна, Американська папая (Asimina)

М'якоть стиглого плоду азіміни м'яка, білувато-жовта або помаранчево-жовта, з приторно солодким смаком і приємним ананасово-суничним ароматом. Вона багата на фруктозу та сахарозу, а також мікроелементи. На смак стигла азіміна трохи нагадує банан і манго.

7. Пітайя, Пітахайя або Драконів фрукт (Hylocereus)

Фрукт зазвичай відносять до одного з трьох видів: Hylocereus undatus (червона пітайя) має червоно-рожевий плід і білу м'якоть, Hylocereus costaricensis (костаріканська пітайя) має червоний плід і червону м'якоть, Hylocereus megalanthus (жовта пітайя) має жовтий плід і білу м'якоть. М'якоть вживається в їжу в сирому вигляді, має солодкуватий смак і низькокалорійна. Відгуки про те, що пітайя несмачна, зустрічаються дуже рідко, хоча смак може здатися прісним. Рекомендується їсти пітайю злегка охолодженою. Крім того з пітайї можна робити сік, вино або використовувати для надання смаку іншим напоям. Квіти також їстівні, їх можна заварювати з чаєм.

8. Джаботікаба або Бразильське виноградне дерево (Myrciaria caulifloria)

На перший погляд ці плоди можна сплутати з паразитними грибами. Насправді це солодкі фрукти, що на смак нагадують сливу. М'якоть плодів джаботікаби їстівна в свіжому вигляді. З них виготовляється желе, мармелад, соки та алкогольні напої. Відвар з висушених шкірок плодів джаботікаби в Бразілії використовується як засіб від астми, діареї та дизентерії.

9. Карамбола або Старфрут (Averrhoa carambola)

Поперечний переріз цього фрукта являє практично правильну зірку. Цей плід соковитий, солодкий з кислим відтінком. На смак нагадує виноград, манго, лимон - все в одному. У своєму складі містить багато щавелевої кислоти, через що не рекомендується зловживати цим фруктом людям з нирковою недостатністю. Батьківщина фрукту Шрі-Ланка.

10. Козелець (Tragopogon porrifolius)

Корінь козельця дуже популярний у Європі та на півдні США. Він гострий і на смак нагадує устриці. Зазвичай використовується в якості добавки до різних страв, починаючи з супів і закінчуючи тушкованим м'ясом.

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача натураліст.
натураліст / 27.04.2014, 21:39

Брокколі схожа на хвойний ліс;-)

Зображення користувача hannawinner.
hannawinner / 25.11.2012, 23:30

оце б посмакувати! аж слинка тече :-) :-)

Зображення користувача Гість.
Гість / 27.03.2011, 19:24

А почему нет Мангустина? Ягоды Ассай? О них можно очень много говорить.

Зображення користувача Ucrainis.
Ucrainis / 27.03.2010, 17:43

Та що ці фотографії? Краще спробувати на смак, як воно. Ммм...)
Джаботікаба цікава річ, ніколи не бачив виноградного дерева, дуже незвично виглядає.

Зображення користувача mia.
mia / 27.03.2010, 18:53

Якби технологія інтернет це дозволяла, то замість фото були б справжні плоди =) Але поки що техніка "не дійшла".
До речі, в Україні якщо щось з цього побачите в продажі, то краще не купувати, бо смак, кажуть, зовсім не той.

Зображення користувача Virilis.
Virilis / 14.08.2010, 23:38

Ківано смачне, але не можу сказати, що вельми екзотичне, якесь за текстурою як перезрілий огірок, особливо стосовно насіння.

Пітахайя дуже-дуже смачна. А ще й добре проростає з насіння. Добре росте у горщику, але чогось викидає бокові корінці. Що з ним далі робити поки що незрозуміло, чи то прищеплювати до чогось чи то ще чого?

Карамбола кислувата і тверда. Хіба що на краєчок келиха з коктейлем навішувати. А просто вживати в їжу - якесь воно не те.

Римська броколі прикольна. Її іноді додають в різні заморожені овочеві суміші. На жаль, свіжа римська броколі в продажу, принаймні в Вінниці, не зустрічається.

Зображення користувача mia.
mia / 15.08.2010, 00:11

У нас кавуна солодкого складно вибрати, не кажу вже про екзотику. І тому мало того, що треба чекати поки привезуть - не факт що воно на смак буде дійсно таким, як має бути. Тому побоююсь я такі штуки в Вінниці брати. Але якщо знаєте місця - поділіться, буду дуже вдячна.

Зображення користувача Peter.
Peter / 27.03.2010, 02:42

І чого тільки природа не намудрує :) Всі ці фрукти дуже незвичайні, особливо вражає форма руки будди, навіть не думав, що щось таке може бути.

Читайте також

Останнім часом все більшу популярність набуває тема генетично модифікованих організмів (ГМО). Споживачу цікаво, що це таке і чи шкідливі ГМО для здоров'я. Зазвичай короткі і малоінформативні огляди тільки заплутують і створюють досить важку для розуміння картину того, що відбувається - на жаль, газетні публікації не завжди точні в аналізі наукових даних. Основну інформацію ми, переважно, отримуємо від громадських організацій, які охоче і доступно викладають свою точку зору, але відрізняються при цьому екстремально агресивною позицією з усіх питань, які стосуються ГМО, та великим ступенем некомпетентності. Ця стаття - спроба навести відносний порядок у тому потоці інформації, який зараз ллється на наші з вами голови.

X

Вхід

Завантажую...