15 представників австралійської фауни

15 представників австралійської фауни

Гірський кускус

Гірський кускус (Burramys parvus) - єдиний представник роду Burramys. Зустрічається він в австралійських штатах Вікторія і Новий Південний Уельс. З 1894 р. цей вид був відомий тільки за викопними рештками, які датувалися плейстоценом. Тільки в серпні 1966 живий поссум невідомого виду був знайдений на лижній базі Мельбурнського університету на горі Маунт Хотем (Вікторія). Ця тварина і отримала назву Burramys parvus.

Гірський карликовий поссум внесений до списку Міжнародної Червоної книги зі статусом «вид під загрозою» (Endangered). Його сучасна популяція невелика - всього 2600 дорослих особин. Основну загрозу для нього представляє розвиток лижних курортів, будівництво доріг і завезення хижаків (лисиць, котів). Щоб зменшити збитки, що наносяться їм людською активністю, будуються, наприклад, підземні тунелі під дорогами, що сполучають ділянки самців з виводковими ділянками.

Цукровий літаючий поссум

Цукровий літаючий поссум, або карликова сумчаста летяга (Petaurus breviceps), відноситься до ряду сумчастих. Мешкає в лісах Австралії, Тасманії та Індонезії, звичайно живе групами до дванадцяти особин, веде нічний, деревний спосіб життя. До раціону харчування входять комахи, солодкі фрукти, солодкий сік деяких видів евкаліптів. Цукровий поссум може робити надзвичайно довгі стрибки і при цьому довільно змінювати напрямок. Довжина стрибка може становити 50 метрів. На льоту звірки можуть ловити комах. Ще одне незвичайне вміння - здатність приносити матеріал для гнізда в дупло за допомогою хвоста. Цукрові поссуми здатні видавати звуки від подібних до щебету птахів до відданого гавкоту.

Єхидна

Австралійська єхидна (Tachyglossus aculeatus) - яйценосний ссавець сімейства єхидн. Це єдиний представник роду справжніх єхидн Tachyglossus; іноді її підвид, тасманійську єхидну, виділяють в окремий вид - Tachyglossus setosus. Австралійська єхидна водиться в Австралії, на Тасманії, у Новій Гвінеї та на островах у протоці Басса. Зокрема в Австралії і Тасманії вона звичайна і не відноситься до вимираючих видів. Її меншою мірою зачіпає розчищення земель, оскільки австралійська єхидна не пред'являє до місць перебування особливих вимог, крім достатньої кількості їжі. Основну небезпеку для неї представляє автотранспорт і руйнування середовища проживання, що веде до фрагментації ареалу. Завезені колоністами тварини полюють на єхидн, а інтродукований стрічковий черв'як-паразит Spirometra erinaceieuropaei для них смертельний. Єхидни добре переносять утримання в неволі, але не розмножуються. Отримати потомство австралійської єхидни вдалося тільки в п'яти зоопарках, але в жодному разі молодняк не дожив до зрілого віку.

Валабі

Валабі - група видів сумчастих ссавців з родини кенгурові (Macropodidae), як правило менших за розміром ніж кенгуру або валару. Власне, більшість представників сімейства кенгурових зветься австралійцями «валабі». Валабі широко поширені на території Австралії, Тасманії, Нової Гвінеї та архіпелагу Бісмарка. Живуть переважно в чагарниках і в лісах, але можуть зустрічатись і на відкритих просторах, в степах. Також валабі були завезені до Нової Зеландії і на Британські острови, де найбільш велика колонія знаходиться на острові Мен.

Великий білбі

Великий білбі (Macrotis lagotis) - вид сумчастих ссавців з родини бандікут(Peramelidae). Мешкає в Австралії. Живиться комахами, личинками та гризунами. Розмножується восени. Потомство нечисленне (1-2 дитинчати). Має гарне довге шовковисте хутро, торгівля яким, на додаток до низької плодючості, призвела до зменшення чисельність цього виду.

Великий рудий кенгуру

Великий рудий кенгуру (Macropus rufus) - найбільший з видів кенгуру, найбільший ссавець в Австралії, найбільше з сучасних сумчастих. Поширений по всьому континенту Австралія, за винятком родючих областей на півдні, східного узбережжя і тропічних лісів на півночі.

Дінго

Дінго (Canis lupus dingo) - повторно здичавілий домашній собака, єдиний плацентарний хижак в аборигенній фауні Австралії. Назва «дінго» виникла на початку європейської колонізації Нового Південного Уельсу і, ймовірно, походить від «тінго» - термін, що використовувався аборигенами Порт-Джексона для опису своїх собак. Дінго повсюдно поширений в Австралії, особливо численний в північній, західній і центральній її частинах; невеликі популяції збереглися у Південно-Східній Азії - в Таїланді, М'янмі, на південному сході Китаю, в Лаосі, Малайзії, Індонезії, на Борнео, Філіппінах і в Новій Гвінеї.

Дінго - основні хижі ссавці Австралії і займають важливе місце в екології континенту. При його заселенні вони витіснили місцевих хижаків, зайнявши біологічну нішу істоти, що регулює чисельність травоїдних тварин. Вони також перешкоджають зникненню деяких видів аборигенної фауни, знищуючи її ворогів - здичавілих кішок та лисиць, хоча самі стали причиною зникнення деяких видів сумчастих. Дінго також допомагають регулювати чисельність звичайних кроликів, що були завезені в Австралію і розплодилися тут у величезних кількостях.

Карликова сумчаста куниця

Карликова сумчаста куниця (Dasyurus hallucatus) - найменший вид роду сумчастих куниць, її самці важать не більше 900 г, а довжина їх тіла всього 25-35 см. Хутро коротке і грубе; забарвлення сіро-буре або сіре, з білими плямами на боках і спині; кінчик хвоста чорний. В минулому вони займали досить великий ареал від Пілбари в Західній Австралії до південно-східного Квінсленда; зараз він скоротився до декількох ізольованих ділянок на півночі Австралії. Селяться вони переважно в скелястих місцевостях або в евкаліптових лісах неподалік від узбережжя. Незважаючи на розміри, це агресивні ненажерливі хижаки, що харчуються, зокрема, сумчастими мишами, а також різними дрібними хребетними і безхребетними, медом і плодами. Від них самих хижаків відлякує неприємний запах. Карликова сумчаста куниця внесена до Червоної книги МСОП із статусом «понижений ризик» (Lower risk).

Качкодзьоб

Качкодзьоб (Ornithorhynchus anatinus) - водоплавний ссавець ряду однопрохідних, що проживає в Австралії. Це єдиний сучасний представник сімейства качкодзьобових (Ornithorhynchidae); разом з єхиднами утворює ряд однопрохідних (Monotremata) - тварин, за рядом ознак близьких до рептилій. Качкодзьоб - один з небагатьох отруйних ссавців. Качкодзьоби раніше служили об'єктом промислу через цінне хутро, однак на початку XX ст. полювання на них було заборонене. В даний час їх популяція вважається порівняно стабільною, хоча через забруднення води і деградацію середовища існування ареал качкодзьоба стає все більш мозаїчним. Певну шкоду йому завдали і завезені колоністами кролики, які, риючи нори, турбували качкодзьобів, примушуючи їх покидати обжиті місця. Спроби розводити качкодзьобів в неволі увінчалися успіхом лише кілька разів.

Квока

Квока або куцохвоста кенгуру (Setonix brachyurus) - єдиний представник роду Setonix сімейства кенгурові. Квока зовні нагадує кенгуру або валабі, але має короткий, навіть відносно розмірів тіла, хвіст. Розміром квока з велику домашню кішку або середню собаку. Довжина тіла - близько півметра, хвіст - близько 30 см. Квока також травоїдна і веде переважно нічний спосіб життя. Квока беззахисна перед хижаками, тому збереглася на невеликих островах Балда, Роттнест, Пінгвін і декількох ізольованих континентальних ділянок в районі Олбані (Західна Австралія), де відсутні лисиці і кішки. Віддає перевагу сухим трав'янистим районам, густо порослим чагарником, але при посухах часто зустрічається в болотистих місцях. Після спарювання народжується одне маля, але в разі його загибелі розвивається другий ембріон без нового спарювання.

Коала

Коала, або сумчастий ведмідь (Phascolarctos cinereus) - єдиний вид сімейства коал. Коали водяться на сході Австралії - від Аделаїди на півдні до півострова Кейп-Йорк на півночі. Коали Південної Австралії були знищені вже в історичний час - в 20-х роках XX століття, однак цей штат знову був заселений особинами зі штату Вікторія. До появи європейців основною причиною смертності коал були епізоотії, посухи та пожежі. У XIX-XX століттях коала стала об'єктом промислу через своє густе хутро. Тільки в 1924 році зі східних штатів було експортовано 2 млн шкурок. Довірливі до людей, ці ведмежата ставали легкою здобиччю для мисливців. Різке скорочення чисельності цього звіра змусило уряд Австралії спочатку обмежити, а в 1927 році і заборонити полювання на коал, але тільки до 1953-1954 років їх популяція почала потроху відновлюватися. Хоча коалам присвоєно статус lower risk (низький ризик), їм як і раніше загрожують пожежі, вирубка евкаліптових лісів, а також кліщі, завезені до Австралії з Японії та Індонезії. В Австралії створені коала-парки Лоун Пайн Коала під Сіднеєм і Коуну Коала Парк під Перт.

Мала летюча лисиця

Мала летюча лисиця (Pteropus hypomelanus) - вид тварин підряду криланів ряду кажанів. Мала летюча лисиця поширена в Австралії, Папуа - Новій Гвінеї, Індонезії, Малайзії, Бірмі, на Філіппінах, Соломонових та Мальдивських островах, у В'єтнамі і Таїланді. Населяють вони ці території аж до висот в 900 метрів над рівнем моря. Малі летючі лисиці живуть колоніями, які нараховують до 70 особин. Харчуються малі летючі лисиці фруктами та іншими плодами, зеленим листям, корою, квітковим нектаром.

Сумчастий мурахоїд

Тасманійський мурахоїд, намбат (Myrmecobius fasciatus) - ссавець сімейства сумчастих мурахоїдів; єдиний представник однойменного сімейства. У зв'язку з господарським освоєнням і розчищенням земель чисельність сумчастого мурахоїда різко скоротилася. Однак основна причина зменшення його чисельності - переслідування хижаків. Через денний спосіб життя намбати більш вразливі, ніж більшість дрібних сумчастих; на них полюють хижі птахи, дінго, дикі собаки і кішки і особливо руді лисиці, яких у XIX ст. завезли до Австралії. Лиси повністю знищили популяцію намбатів у Вікторії, Південній Австралії і Північній Території; вціліли вони лише у вигляді двох невеликих популяцій неподалік від Перта. Наприкінці 1970-х рр. намбатів налічувалося менше 1000 особин. В результаті інтенсивних охоронних заходів, знищення лисиць і реінтродукції намбатів популяцію вдалося збільшити. Однак цей звір як і раніше входить до списків Міжнародної Червоної книги зі статусом «зникає» (Endangered).

Тасманійський диявол

Тасманійський диявол (Sarcophilus laniarius) - ссавець сімейства хижих сумчастих; єдиний вид роду Sarcophilus. Його чорне забарвлення, величезна паща з гострими зубами, зловісні нічні крики та люта вдача дали першим європейським поселенцям підставу прозвати цього кремезного хижака «дияволом».

В даний час сумчастий диявол водиться тільки на острові Тасманія, хоча раніше він населяв і материкову Австралію. З материка він зник приблизно 600 років тому (за 400 років до появи в Австралії перших європейців), - імовірно, витиснений і винищений собаками дінго, завезеними аборигенами. У Тасманії європейські поселенці також безжально винищували сумчастих дияволів, оскільки ті вдирались до курників. Крім того, м'ясо сумчастого диявола виявилося їстівним і, за словами колоністів, на смак нагадувало телятину. В результаті по мірі освоєння острова сумчастий диявол відступав все далі в неосвоєні лісові і гірські райони Тасманії, і його чисельність неухильно скорочувалася, поки в 1941 р. полювання на нього не було офіційно забороненим. Зараз тасманійські дияволи є звичними у центральних, північних і західних частинах острова, на територіях, відведених під овечі пасовища, а також в національних парках Тасманії. Їх популяція схильна до сильних сезонних флуктуацій, оскільки щорічно влітку (у грудні-січні) молоді сумчасті дияволи залишають матерів і розсіюються по території у пошуках їжі. Однак 60% з них вмирають протягом перших декількох місяців, не витримавши харчової конкуренції.

Передостаннє різке скорочення чисельності сумчастих дияволів мало місце в 1950 р.; до початку епідемії DFTD їх популяція оцінювалася від 100 000 до 150 000 особин, з щільністю 20 особин на кожних 10-20 км². Вивіз тасманійського диявола на експорт заборонений; останній тасманійський диявол за межами Австралії помер в Каліфорнії в 2004 р. Зараз розглядається питання про присвоєння цим сумчастим хижакам статусу «вразливий» (Vulnerable) у Червоній книзі МСОП. Спільнота розробників ОС Linux вирішила звернути увагу громадськості до проблеми вимираючих видів. У версії Linux 2.6.29 отримала новий логотип: місце пінгвіна Tux тимчасово зайняв тасманійський диявол Tuz.

Вомбат

Вомбати (Vombatidae) — сімейство дворізцевих сумчастих, що мешкає в Австралії. Вомбати — риючі нори травоїдні тварини, що зовні нагадують маленьких ведмедів. Детальніше про вомбатів ви можете дізнатись в статті, присвяченій цим тваринам - "Вомбат - представник австралійської фауни", в якій ви також можете переглянути фото цієї тварини.

X

Вхід

Завантажую...