5 міфів про їжу і дієти

5 міфів про їжу і дієти

Довкола теми «здорових» дієт, складу їжі, вегетаріанства або медичних проблем із зайвою вагою існує багато міфів. Розглянемо лише найпопулярніші з них.

Головна причина ожиріння — непомірне харчування

Можуть бути й інші причини.

Не існує єдиної причини розвитку ожиріння. Є генетична схильність, деякі захворювання ендокринної системи, наприклад: захворювання щитоподібної залози, надниркових залоз, статевих органів, аномалії гіпофіза, гіпоталамуса. Відіграють роль вікові зміни, наприклад клімактеричний період, а також вагітність, пологи, тобто гормональні зрушення, що призводять до збільшення ваги.

Але потрібно враховувати, що накопичення надлишкового жиру в організмі реалізується лише через продукти харчування. Жодного іншого механізму надходження надлишкових калорій в організм не існує. У людей, які страждають важкими формами ожиріння, слабкість до їжі має характер патологічної залежності. Тут багато в чому можна провести аналогію з наркоманією, алкоголізмом та тютюнопалінням. Нормальна кількість їжі виявляється недостатньою, і для отримання задоволення від їжі людина повинна вживати її дуже багато. Це по суті харчова наркоманія. 95% людей, які страждають ожирінням, — це люди, які просто переїдають. Також має значення фактор низької фізичної активності.

Глутамат натрію — це нова «біла смерть»

Це перебільшення.

Глутамат — головний збуджуючий медіатор нашого мозку. Синтезуючи і виділяючи цю речовину, нейрони передають основні інформаційні потоки: сенсорні, пов'язані з пам'яттю та інші. Крім того, глутамат є найпоширенішою харчовою амінокислотою. Це означає, що аналогічні молекули ми отримуємо з білками молока, хліба, м'яса. Харчовий глутамат в мозок майже не проходить, за що потрібно дякувати особливим клітинам нервової тканини — олігодендроцитам. Вони щільно оточують судини, контролюючи рух речовин з крові до нейронів. Якби не це, будь-яка з'їдена булочка викликала б небажану активацію нервових структур. Разом з тим, коли кілька грамів глутамату споживаються в чистому вигляді (а не надходять поступово в ході засвоєння білків), він все-таки здатний викликати збудження.

Навіщо ж їсти чистий глутамат? Справа в тому, що ми небайдужі до цієї молекули. Еволюція, налаштовуючи смакову систему на хімічний аналіз їжі, саме глутамат виділила як ознаку білкової їжі, абсолютно необхідної нашому тілу. У зв'язку з цим, споживаючи глутамат, ми за генетично заданим механізмом відчуваємо позитивні емоції (так само як, наприклад, від солодкого). В результаті глутамат — найважливіша харчова добавка, «м'ясний» смак якої був свого часу виявлений японськими фізіологами в соусі, що отримується з морської капусти. І майже одразу глутамат стали використовувати в чистому вигляді (Е620-629), додаючи в найрізноманітнішу їжу. Часом глутамат починають звинувачувати у всіляких гріхах, називаючи навіть новою «білою смертю». Це, м'яко кажучи, перебільшення, оскільки впродовж дня зі звичайною їжею доросла людина споживає його в кількості 5-10 грамів, і тому, якщо додати трохи глутамату в страву для посилення м'ясного смаку, нічого поганого не трапиться. Хоча його надлишок, звичайно, не корисний.

Генетично модифіковані овочі та фрукти не такі смачні, як звичайні

Це, звичайно, не так.

Якщо вам трапився «пластиковий» на смак помідор, це говорить не про те, що він генетично модифікований, а про те, що за останній час змінились самі сорти, технології вирощування та збирання врожаю. Найчастіше і органічні продукти мало чим відрізняються за смаком та якістю від куплених в супермаркеті.

Щоб нагодувати людство, довелось шукати нові інтенсивні технології. Ніжні і м'які томати далеко не довезеш, а їх зараз збирають комбайнами, і це значить, що вони повинні бути міцними, однакового розміру, з товстою шкіркою. Така ж ситуація з багатьма іншими овочами і фруктами. Це загальний тренд — ми змушені розплачуватись якістю за кількість. Інакше, якщо це буде штучний товар або вирощений лише за певних умов, він буде шалено дорогим і недоступним для основної маси споживачів.

У певних колах існує думка, що якщо взяти два помідора і кинути в стіну, то той, що розіб'ється і розтечеться, — натуральний, а той, що відскочить, — генетично модифікований. Звичайно, це можна сприймати лише як жарт. Однак існує серйозна проблема в оцінці якості продукції — це так звана натуралістична помилка, коли ототожнюють натуральне з корисним. Це далеко не так: і стрихнін, і тютюн, і кураре — абсолютно натуральні.

Перша хвиля генетично модифікованих рослин була спрямована на привабливість для фермерів. Вони були стійкі до шкідників, гербіцидів, мали більш пізній термін дозрівання, а споживач не помітив ніяких особливих переваг. Зараз йде друга або навіть третя хвиля модифікованих рослин. Наприклад, у них змінена композиція жирних кислот, мова йде про омега-ненасичені кислоти. Включаючи в раціон такі рослини, ми знижуємо ризик серцево-судинних захворювань. Зміна композиції вмісту цукрів і замінників цукру теж змінює природну харчову цінність. В овочах з'являється більше незамінних амінокислот. Це справа майбутнього, але вчені, безумовно, думають і працюють над цією проблемою. І це ті організми, які спрямовані на споживача, на поліпшення якості життя.

Сучасна людина повинна харчуватись м'ясом / бути вегетаріанцем, тому що «так робили наші предки»

В обох випадках — це не повна картина.

Мільйони років примати були всеїдними. Найдавніші предки їли фрукти і комах, яйця і пташенят, ящірок і горіхи. Всі сучасні примати, так чи інакше, всеїдні.

Активне порозумнішання, збільшення мозку і трудова діяльність почались саме тоді, коли наші предки стали їсти багато м'яса — полювати на антилоп і навіть слонів. З цього моменту кількість м'яса в дієті лише зростала — два з половиною мільйони років поспіль. Так що сучасна людина створена не вегетаріанством, а всеїдністю, яка передбачає і м'ясо.

Існують корисні і шкідливі калорії

Це лише частково правда.

В калоріях вимірюється, зокрема, енергетична цінність їжі, яку ми їмо. Калорія — це лише «паливо», і в чистому вигляді вона не може бути «корисною» або «шкідливою», вона необхідна. З іншого боку, все визначається кількістю з'їденого, балансом нашого раціону і способом життя, який ми ведемо. Відомо, що для будь-яких видів активності нашого організму потрібна енергія. Йдеться не тільки про фізичні навантаження, але і про розумову роботу, а також про підтримку процесів життєдіяльності, про які ми, як правило, не замислюємось зовсім: скорочення серця, дихальні рухи, моторна активність травного тракту і так далі (мінімальна кількість енергії, необхідна для забезпечення роботи організму в стані фізичного спокою, називається основним обміном).

Необхідні калорії ми отримуємо з основних компонентів їжі: білків, жирів і вуглеводів. Потреба в кожному з них може варіюватись залежно від місця проживання конкретної людини, статі, віку, фізичного стану, способу життя тощо. Якщо людина споживає більше калорій, ніж їй потрібно для підтримки звичної активності, або якщо харчовий баланс порушений, то всі «надлишки» поживних речовин відкладатимуться в жировій тканині, чого люди зазвичай намагаються уникати. З цієї точки зору «погані» калорії — це зайві калорії.

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.
Читайте також

Країни світу домовились розпочати історичну відмову від викопних видів палива. Хто переможці, а хто переможені? Що стало несподіванкою? І що це все означає?

X

Вхід

Завантажую...