Друге життя фруктів

Друге життя фруктів

Задовго до появи печива та цукерок люди вже були добре знайомі з сухофруктами - першими в історії харчовими концентратами. Всі сухофрукти в концентрованому вигляді містять набір мінералів і вітамінів. І зараз, в березні, в розпал боротьби з гіповітамінозом вони будуть як ніколи доречними. Крім того, сушені фрукти - джерело клітковини - харчових волокон, які нормалізують процес травлення. Вранці ці солодкі ласощі зарядять вас енергією, вдень допоможуть вгамувати відчуття голоду, а увечері врятують від переїдання на ніч. Вони мають великий термін зберігання і не потребують зберігання в холодному місці. В цьому - одна з їх головних переваг, і в цьому відношенні вони є зручною альтернативою свіжим фруктам.

Родзинки. Цей традиційний сухофрукт являє собою висушені ягоди винограду. Є різні сорти родзинок: світлі та темні, з кісточками та без. Більше корисних речовин міститься в «хвостатих» родзинках (з плодоніжкою) - вони у процесі виготовлення не проходять додаткову механічну обробку, тому ягоди менше мнуться. Родзинки містять велику кількість бору, який перешкоджає розвитку остеопорозу (при його дефіциті порушується засвоєння кальцію), а також калію, магнію, марганцю, заліза та йоду, необхідних для функціонування серцевого м'яза і щитовидної залози. У ньому також міститься маса вітамінів (групи В), які поліпшують стан шкіри, волосся і нігтів - не дарма родзинки називають «сушеними полівітамінами».

Курага. Сушений абрикос, залежно від виду, може називатись по-різному: урюк (абрикос з кісточкою), курага (абрикос без кісточки, розрізаний навпіл) або кайса (цілий абрикос без кісточки). В будь-якому випадку це джерело корисних речовин. Адже в його складі - пектин, яблучна, лимонна і винна кислоти, вітаміни С, групи В, Р, РР, каротин (провітамін А). А також маса мікроелементів: фосфор, залізо, кальцій, калій. Курага зміцнює кісткову і м'язову тканину, покращує обмін речовин, налагоджує роботу кишечника, попереджає розвиток онкозахворювань. І чудово бадьорить! Її обов'язково слід включати в свій раціон тим, хто худне - по-перше, вітамін В5 в її складі має жироспалюючий ефект, по-друге, вона допомагає відновити сольовий баланс в організмі, часто порушений в результаті дієти.

Чорнослив. Його отримують з плодів сливи сортів угорка. Правильно висушений чорнослив насиченого темного кольору і ніколи не гірчить. Він багатий на вітаміни А, В1, В2, РР, С і мікроелементи (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, хром, марганець, цинк, йод, фтор, кобальт), містить багато рослинної клітковини і баластних речовин, які «налагоджують» травні процеси. Це відомий антиоксидант і антидепресант, помічник при схудненні. Особливо корисний чорнослив для мешканців мегаполісів - він виводить з організму солі важких металів, оптимізує вуглеводний обмін, підвищує стійкість до стресових ситуацій, для дітей - на 90% скорочує ріст стафілокока і кишкової палички, для літніх людей - нормалізує артеріальний тиск, допомагає при атеросклерозі, хворобах нирок і печінки, поліпшує зір.

Фініки. Сушені плоди фінікової пальми називають королівським подарунком природи. Вони містять масу мінеральних речовин (калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, фтор, сірка, марганець) і корисних амінокислот. А також практично всі вітаміни (окрім Е і Н). Найбільше в них вітаміну В5, який підвищує працездатність і посилює концентрацію уваги. Це дуже «жіночий» продукт, особливо корисний під час вагітності, оскільки містить стимулятори, які зміцнюють м'язи матки, збагачує грудне молоко вітамінами і мікроелементами, перешкоджає післяпологовій депресії. Крім того, фініки підтримують тонус і гостроту розуму, а завдяки особливим речовинам, близьким за своєю структурою до аспірину, вони допомагають при застудах і головних болях.

Інжир поповнює запаси енергії, містить ферменти, які стимулюють функції травлення, нирок і печінки. А також ділиться щедрими запасами вітамінів групи В, мінеральних речовин і рослинної клітковини. Здавна інжир використовувався в народній медицині - як засіб від застуди та кашлю в дуеті з гарячим молоком, як «віник», виганяє паразитів з кишечнику. Сучасні дослідження підтвердили вже відомі «корисності» інжиру і навіть знайшли нові. Омега-кислоти підтримують роботу серцево-судинної і нервової систем, фітостерол зміцнює судини і знижує рівень холестерину.

Вишня. Сушені ягідки зберігають у собі всю користь вишні. В них є фруктоза і глюкоза, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, каротин, фолієва кислота, мікроелементи (мідь, кобальт, калій, магній, залізо), пектини. Завдяки багатому складу сухофрукт зміцнює імунітет, нормалізує роботу центральної нервової системи, покращує кровопостачання головного мозку, запобігає анемії, перешкоджає розвитку ревматизму, атеросклерозу, тромбофлебіту, допомагає відновитись після інфаркту та інсульту. Сильні антиоксиданти у її складі відновлюють сполучну тканину і нейтралізують дію вільних радикалів, омолоджуючи організм.

Яблука та груші. За цілющими властивостями сушені яблука та груші не поступаються заморським екзотам, але ніколи не викликають алергію. В яблуці багато вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, пектинів і антиоксидантів, які зміцнюють імунітет і відбивають атаки вільних радикалів. А груші, багаті на клітковину, фолієву кислоту і дубильні речовини, сприяють виведенню з організму токсинів і покращують травлення. Крім того, «рідні» фрукти містять багато бору, необхідного для продуктивної роботи мозку. Зазвичай із сушених яблук-груш варять узвар, але їх можна вживати і в сухому вигляді - замість жуйки. Вони безпечні для зубів через невелику кількість цукру.

Як вибрати сухофрукти?

В магазині віддайте перевагу сухофруктам у фірмовій упаковці. Але й вони не виключають хімічної обробки - як правило, діоксидом сірки та сорбіновою кислотою. На ринку куштуйте продукт. Надмірна сухість свідчить про порушення умов виготовлення або зберігання, винний (горілий) присмак - про недостатньо якісну обробку сировини. М'якоть сухофруктів легко вбирає в себе шкідливі вихлопи, тому не купуйте їх на узбіччі доріг!

Колір сухофруктів також важливий:

  • занадто яскравий колір кураги - обробка діоксидом сірки;
  • золотистий відтінок родзинок - обробка сульфітами;
  • темно-сірий антрацитовий відтінок чорносливу - обробка гліцерином.

«Правильні» сухофрукти часто виглядають непримітно - адже в процесі сушіння вихідний продукт темнішає і зморщується.

Перед вживанням ретельно промийте сухофрукти, щоб очистити їх від бруду і видалити хімікати, якими їх, можливо, обробляли в процесі сушіння.

X

Вхід

Завантажую...