Факти про кротів

Факти про кротів

Кроти — дрібні ссавці, поширені по всьому світу. Їх часто сприймають як садових шкідників, в основному через їх заплутані системи тунелів. І хоча вони проводять більшість часу під землею, кроти не сліпі.

Ці пухкі тваринки мають безволосий, загострений ніс, маленькі очі і не мають видимих вух. В середньому кроти виростають до 11,3-15,9 см в довжину, якщо не рахувати хвіст, довжина якого становить 2,5-4 см. Зазвичай вони важать від 72 до 128 г.

Кроти бувають різних кольорів. Вони можуть бути чорними, кремовими, сірими, жовтогарячими, білими і рябими.

Кроти зустрічаються на всіх континентах, крім Антарктиди та Південної Америки. Вони живуть в районах луків, у міських районах, в садах, піщаних дюнах, змішаних лісах та будь-де, де є ґрунт, в якому вони можуть копати тунелі. Втім, як правило, вони тримаються подалі від районів з кислим ґрунтом і гірських районів.

Кроти використовують тунелі для переміщень, але їх тунелі — це дещо більше, ніж просто підземні магістралі. На кінцях тунелів кроти копають спеціальні камери, які використовуються як спальні та пологові кімнати.

Серед спеціалізованих камер кротових тунелів є також кухня. Там кроти зберігають дощових хробаків, якими переважно і харчуються. Щоб зберегти їх живими і нерухомими, кроти надкушують їм голови. В одній такій камері було знайдено 470 черв'яків.

Кроти проводять більшу частину свого життя на самоті та під землею, в своїх тунелях. Кроти такі одинаки, що концентрація від 7 до 12 особин на гектар вважається великою.

Свій час кроти витрачають на риття тунелів і пошуки їжі. Повноцінний тунель зазвичай має близько 5 см в діаметрі і розташований на відстані від 20 до 30 см під поверхнею, тоді як тимчасові тунелі, як правило, знаходяться прямо під поверхнею землі.

Існує хибна думка, що кроти риються в садах, щоб їсти коріння рослин. Насправді вони шукають дощових черв'яків, яких знаходять у садовому ґрунті. Кроти люблять дощових хробаків так сильно, що в день можуть з'їсти їх майже на вагу власного тіла. Наприклад, кріт вагою 80 г з'їдає близько 50 г дощових черв'яків на добу. Також кроти їдять личинок комах.

Кроти не сліпі, але вони дальтоніки і бачать дуже погано. Вони можуть бачити лише світло і рух. Вони використовують маленькі сенсори руху і запаху на кінчику носа, щоб знаходити здобич та інших кротів.

Під час сезону розмноження самці розширюють свою систему тунелів у пошуках самиць. Після розмноження створюється сферична гніздова камера, викладена сухими рослинами.

Самиця крота народжує трьох-чотирьох голих дитинчат. Через 14 днів на кротенятах починає рости хутро. У чотири-п'ять тижнів кротенята відлучаються від матері і у віці 33 днів вони залишають гніздо. На п'ятий-шостий тиждень кротенята остаточно залишають і матір, і свої рідні тунелі. Кроти, як правило, живуть три роки.

Всупереч поширеній думці, кроти не гризуни. Хоча серед гризунів є схожі види, наприклад, голий землекоп та інші землекопи. Таксономія кротів така:

Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Надклас: Чотириногі (Tetrapoda)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Комахоїдні (Insectivora)
Ряд: Мідицеподібні (Soricomorpha)
Родина: Кротові (Talpidae)

В родині кротових є три підродини — Scalopinae (кроти Нового Світу), Talpinae (кроти Старого Світу) і Uropsilinae (землерийкові кроти). Далі кроти поділяються на вісім триб, 17 родів і 39 видів, серед яких:

  • Condylura cristata (зірконіс)
  • Desmana moschata (хохуля)
  • Euroscaptor longirostris (довгоносий кріт)
  • Mogera tokudae (могера садоська)
  • Neurotrichus gibbsii (американський землерийковий кріт)
  • Parascaptor leucura (білохвостий кріт)
  • Scalopus aquaticus (східноамериканський кріт)
  • Scaptonyx fusicaudus (довгохвостий кріт)
  • Talpa europaea (кріт європейський)

За даними Міжнародного союзу охорони природи (МСОП), більшості кротів не загрожує зникнення, хоча є кілька винятків. Популяція японського крота Mogera etigo (який на думку деяких вчених є підвидом Mogera tokudae), наприклад, скорочується і сильно фрагментується, через що вид потрапив до списку вимираючих видів. Популяція крота Mogera tokudae, який живе лише на острові Садо в Японії, стабілізується, але вид досі у списку як близький до загрозливого стану.

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.
Читайте також

Розмови про шкідливість діоксинів точаться вже не один рік. Але якщо всі знають, що діоксини шкідливі, чому не можна їх просто утилізувати, знищити, знешкодити? Справа у майже надзвичайних властивостях діоксинів як екотиксикантів. Саме властивості діоксинів сприяють поширенню та накопиченню їх у навколишньому середовищі, а також значно ускладнюють їх ідентифікацію у живій природі. Про властивості діоксинів і піде мова у цій статті з циклу "Діоксини".

X

Вхід

Завантажую...