Капуста – цілющий овоч

Капуста – цілющий овоч

Капуста кочанна Brаssica olerаcea. Качан - велика брунька, яка утворюється в перший рік життя, у другий - квітки і насіння.

Декілька країн оскаржують один у одного право називатися батьківщиною капусти. Але, як видно, цьому питанню судилося залишитися відкритим. Сучасні геоботаніки схиляються до поліцентричної теорії походження виду. Свідоцтва існування диких листових сортів капусти знайдені вченими на всіх континентах, окрім Антарктиди.

Культурний вид капусти городньої (Brassica oleracea) виник в Середземномор'ї більше 4000 років тому. Спочатку стимулом для її вирощування були цілющі властивості. Піфагору приписують вислів: «Капуста являє собою овоч, який підтримує бадьорість і веселий, спокійний настрій». Втім, дуже скоро ліки стали їжею, яка увійшла в раціон європейців як основа супів. У нашій батьківщині капустяна ера починається значно пізніше. Вважається, що слов'яни запозичили її у грецьких колоністів, які осіли в Північному Причорномор'ї.

  1. Капуста цвітна Brassica oleracea var. botrytis L. Білі «кучерики» - короткі пагони. Вважається, що цвітна капуста була виведена сирійцями, тому раніше її називали сирійською.
  2. Кольрабі Brassica oleracea var. gongylodes L. В їжу використовується стеблеплід. Стародавні римляни назвали її «каулорапа» - стеблова ріпа.
  3. Капуста пекінська Brassica rapa L. subsp. Pekinensis. Інша назва - петсай. Найвідоміше блюдо з неї - кімчі - отримують закваскою.

Капуста, згідно давньоримським міфам, виросла з крапель поту, які впали з чола Юпітера. До неї і ставилися, як до дару божого. Про капусту з повагою писали трактати моралісти і агрономи Марк Порцій Катон, Пліній Старший і Колумелла. А римський імператор Гай Аврелій Валерій Діоклетіан, який правив з 284 по 305 рік, відмовившись від престолу, залишок життя присвятив вирощуванню капусти. На вмовляння патриціїв повернутися до Риму він відповів відмовою: «Якби ви могли бачити капусту, яку я посадив власними руками, думка, що людина здатна проміняти це тихе щастя на бурі, породжувані марнославством, вам би навряд чи прийшла в голову».

В наш час капустяний рід налічує безліч сортів, але всі вони належать до трьох різновидів: кочанна, цвітна і листова. Кочанна підрозділяється на гладколисту (або звичайну), курчаволисту однокочанну (савойську) і курчаволисту багатокочанну (брюссельську). Цвітна капуста представлена двома типами: справжньою цвітною капустою, з більш-менш великою «головою», і брокколі, з менш щільним суцвіттям, яке розпадається на окремі долі. До листової відносяться кале та пекінська капуста.

  1. Кале Brassica oleracea var. sabellica L. Інші назви - грюнколь і браунколь. Її зелене або фіолетове помережене листя не утворює качана. Вважається найбільш близькою до дикої капусти.
  2. Брокколі Brassica oleracea var. italicа. Різновид цвітної капусти. На смак її суцвіття нагадують спаржу. У Європі набула популярності у 20-ті роки минулого століття.
  3. «Райдужна» цвітна капуста Brassica oleracea var. botrytis L. Зелені суцвіття мають підвищений вміст вітамінів і антиоксидантів, які захищають організм від старіння; помаранчеві містять в 25 разів більше, ніж звичайні, бета-каротину, необхідного для здоров'я очей, репродуктивної системи та шкіри; а фіолетові - велику кількість антоцианіну, який вживають для профілактики захворювань серця.

У численній капустяній сім'ї не обійшлося без чудасій, які, незважаючи на свою несхожість, походять від одного виду - капусти городньої. Одну з них можна знайти тільки на Джерсі - найпівденнішому з Нормандських островів, в протоці Ла-Манш біля берегів Франції. Капуста, яка отримала назву «джерсійська», виростає заввишки до 3-4 м. Птахи, приймаючи її за дерево, на верхівках в'ють гнізда. Листя цієї капусти їстівні, хоча місцеві жителі використовують «дерев'яні» стебла, які йдуть на виготовлення тростин і деталей меблів. Не менш дивно і барвисто виглядає декоративна капуста, листя якої нагадують квіти. В арсеналі ландшафтних дизайнерів вона з'явилась порівняно недавно. Перші сорти виростили японські квітникарі, а з 1936 року вони стали імпортувати насіння, дозволивши селекціонерам вивести безліч сортів капустяних «троянд», які цвітуть до сильних морозів.

Треба сказати, що за хімічним складом капуста унікальна. За вмістом білків її можна порівняти зі шпинатом, кропом і петрушкою. Щоправда, всіма улюблена білокачанна поступається брюссельській і цвітній, але все одно помітно випереджає інші овочі, а вже по кількості вітаміну С наздоганяє апельсини, по вітамінах A, B, B1, K, PP і U йде нарівні з лимонами. У листовій капусті кальцію більше, ніж у молоці, та й інших важливих мікроелементів в достатку.

  1. Капуста брюссельська Brassica oleracea L. var. Gemmifera. Брюссельська капуста була виведена з листової капусти бельгійськими городниками. На їх честь Карл Лінней запропонував називати її брюссельською. Дрібні, завбільшки з волоський горіх, качанчики - це своєрідний розвиток бічних пагонів, які утворюються в пазухах листків.
  2. Капуста абіссінська Brassica carinata A. Braun. Важлива овочева культура в Ефіопії та інших країнах Східної Африки. За популярністю стоїть на другому місці після вігни (спаржева квасоля). Цей різновид капусти також називають абіссінською гірчицею. З насіння шляхом механічної екстракції отримують масло.

Як повідомляє The Telegraph, агентство NASA спільно з корпорацією Paragon, що базується в Арізоні (США), планує серію експериментів з вирощування овочів на Місяці. У разі успіху майбутні жителі Місяця зможуть забезпечувати себе харчами самостійно. Передбачається, що перші міні-теплиці вирушать у космос в 2012 році. У них посіють брюссельську і качанну капусту. Такий вибір пояснюється швидкістю їх росту - від посіву насіння до цвітіння проходить всього два тижні, тому біологи сподіваються вмістити весь цикл зростання в одну місячну ніч (28 земних діб) - і, звичайно ж, харчовою цінністю.

Коментарі

Пишіть, будь ласка, про свої враження щодо статей в коментарях.
Сайт зроблено для людей і тому нам важливо знати Вашу думку.
Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача Настасья.
Настасья 07.09.2013, 00:20

А якщо покласти товстеньке листя капусти у ліф, ще й груди "виростуть" :[

Зображення користувача The Sharpest Lives.
The Sharpest Lives 27.09.2011, 08:05

О, саме час запасатись капустою на зиму) Потім буде дорожче і аби-яка)

Куріть капусту, панове, і буде вам добре)

Зображення користувача Гостя.
Гостя 23.09.2011, 13:24

Раз у "Сільпо" бачила цінник - "кольорова капуста"))) А вона, виявляється, дійсно буває. Щоправда під тим цінником була звичайна цвітна...

X

Вхід

Завантажую...