Обліпиха - комора сонця

Обліпиха

Обліпиха (Hippophae) отримала свою біологічну назву від слів «гіппос» - кінь, і «фаос» - блискучий, сяючий. Годувати обліпиховим листям хворих або поранених коней здогадалися ще древні греки - тварини швидко набирали вагу, причому їх шерсть починала блищати, як шовкова. Про унікальну роль «північного лимона» у відновленні екосистем планети, симбіоз з азотними бактеріями актиноміцетами, і безцінні подарунки людині - читайте далі.

Придбати саджанці обліпихи можна на сайті https://megasad.net/. Інтернет-магазин Megasad пропонує саджанці високої якості та у великому асортименті: плодові дерева, ягідні культури та різноманітні квіти.

Чому ж це дерево є таким незамінним помічником у відновленні зруйнованих промисловістю земель та підтримці стабільних екосистем? Весь секрет у сильній кореневій системі обліпихи - вона «на п'ять з плюсом» справляється з закріпленням берегів ярів і річок, сипучих пісків, дюн, барханів, піщаних кар'єрів, зсувів. Її використовують у лісозахисних насадженнях, живоплотах, а завдяки щільним заростям, які затримують сніг, вздовж доріг її висаджують в якості снігозахисних насаджень. Обліпиха запросто освоює навіть відвали з відходів збагачення залізної руди агломераційних фабрик, де експериментальним шляхом кілька років поспіль намагалися висадити обліпиху, вербу трьох видів, тополю, жовту акацію, сосну, і посіяти «сміттєві» трави. В результаті, на цій мертвій землі загинуло абсолютно все, окрім помаранчевої героїні цієї статті. Повільно, але впевнено пустила обліпиха поросль і незабаром навіть почала плодоносити. Як дереву це вдається? І знову відповідь можна побачити в її корінні: на ньому знаходяться бульби з бактеріями актиноміцетами, які забезпечують її азотом. Саме завдяки цьому вдалому симбіозу обліпиха може рости на гальці, щебінці, піску, - до ґрунту вона невимоглива і здатна сама удобрювати бідний ґрунт!

Біологи припускають, що помаранчева красуня не така вже й «північна», - швидше за все, вона «іммігрувала» із Центральної Азії до Середньої Європи під час останнього льодовикового періоду. З тих пір вона міцно закріпилася тут, і стала незамінним другом для місцевої фауни. Навесні її молодими пагонами і листям харчуються копитні і зайці, влітку колючі буйні обліпихові зарості вибирають для гніздування і виведення потомства безліч видів птахів, у тому числі занесених до Червоної книги. А взимку ситні та корисні ягоди, які зберігаються до самої весни, служать їжею птахам. До того ж, ними ласують навіть соболі, куниці, білки, ведмеді та кабани.

М'якоть плодів обліпихи містить до 8% жирної олії (в насінні - до 12%), вітамінний коктейль - провітамін А, С (у 10 разів більше, ніж у плодах цитрусових - за що ягоду і називають «північним лимоном»), бета-каротин, В2, В6, кровотворну фолієву кислоту (вітамін В9), Е, К, біоактивну речовину лікопін, цілий ряд антоціанів, баластні речовини, що поліпшують травлення - і це далеко не весь список. Міжнародна група вчених нещодавно виділила з плодів обліпихи гормон радості серотонін, який бере участь у регуляції судинного тонусу, рухової активності, процесах згортання крові, дає знеболюючий і розслаблюючий нервову систему ефект. Дефіцит серотоніну в мозку призводить до депресивних станів і до важких форм мігрені.

В народній медицині різних країн обліпиху здавна застосовували як лікарську рослину, оскільки не тільки ягоди, але і всі інші частини дерева позитивно впливають на людину:

  • Відновлюють сили після хвороби.
  • Зміцнюють імунну систему людини.
  • Містять антиоксиданти і захищають організм від вільних радикалів.
  • Забезпечують організм джерелом енергії - вітаміном В12, який в основному міститься в м'ясі і квашеній капусті.
  • Зміцнюють нервову систему, борються з депресивними станами.
  • Позитивну діють на печінку, підшлункову залозу і кишкову флору.

Плоди: необхідно збирати в серпні-вересні, тому що в перезрілих ягодах кількість вітаміну С різко падає, - те ж саме відбувається при відтаванні заморожених ягід.

Сік: містить сильну антисклеротичну речовину, яка бореться з холестерином - Б-ситостерин, за кількістю якого обліпиха - визнаний лідер серед всіх плодових і ягідних культур. Сік також багатий на ліноленову та лінолеву жирні кислоти. Приготований з цілих плодів обліпихи, натуральний сік корисний для вагітних жінок, матерів-годувальниць, а також для літніх людей, - але протипоказаний хворим з підвищеною кислотністю і хворобами печінки і жовчного міхура.

Масло: має антибактеріальну дію, тому його нерідко призначають при пошкодженнях шкіри і запаленнях.

Листя: містить фізіологічно активні речовини. У Франції листям обліпихи годують хворих овець, а їх настоєм або відваром обмивають різні рани.

Кора: так само має антисклеротичні та протипухлинні властивості. Деревина обліпихи, як і плоди, широко застосовується в тибетській медицині для лікування багатьох хвороб.

Важко знайти іншу деревну рослину з таким широким спектром застосування, як обліпиха. Окрім медичної і кулінарної ролі, незамінності в різних екосистемах, вона використовується як дубильна сировина в промисловості, а також просто як декоративний елемент озеленення. Сьогодні з обліпихою проводять великі селекційні роботи: створюються садові десертні сорти з великим вмістом вітамінів і добрим смаком, промислові форми, що містять високий відсоток масла і каротину, і тривають спроби вирощування неколючих сортів. Вся ця багатогранність і поліфункціональність обліпихи має велике значення для людини і біосфери.

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача ecolutsk.
ecolutsk / 11.12.2011, 23:36

Ой, приживається обліпиха дійсно класно..До нас на ділянку від сусіда перекинулась, щороку боремся з десятками міцних молодих пагонів. А плоди насправді надзвичайно корисні. Тільки зібрати їх трошки проблемно :-) Хоч є й заготівельники-варвари, які просто зрубують гіляки і вже на землі обривають..

Зображення користувача indian.
indian / 15.02.2011, 11:16

Дерева стають дійсно красунями, коли обліпиха дозріває. але мені вона не смакує

Зображення користувача ecolog.
ecolog / 14.02.2011, 21:13

Не знав що вона ТАКА корисна. Я пам'ятаю, в дитинстві бабуся мене часто нею пригощала - було дуже смачно.

Читайте також

Майже 30 років тому увагу всього світу прикула Чорнобильська АЕС, з іменем якої пов’язана одна з найбільших ядерних катастроф у світі. Світ не зупинився у 1986 році, але в Чорнобилі дещо досі залишається практично незмінним: мертві дерева на забрудненій ділянці не розкладаються з нормальною швидкістю.

X

Вхід

Завантажую...