Продукти майбутнього: що ми будемо їсти через 20 років?

Продукти майбутнього: що ми будемо їсти через 20 років?

Через деякий час нестабільні ціни на їжу і постійно зростаюча чисельність населення змусять нас задуматись про те, що ми їмо, заявляють футурологи. Що ж може опинитись на наших столах через 20 років?

Ціни на м'ясо неабияк впливають на раціон жителів багатьох країн світу. Деякі представники харчової промисловості вважають, що вони можуть вирости вдвічі в найближчі 5-7 років, зробивши м'ясо предметом розкоші. Як результат, людство спробує піти іншими шляхами, щоб заповнити цю нішу.

Так що ж заповнить подібні «харчові ніші» і наші шлунки – і як ми будемо це їсти?

Комахи

Комахи або «міні-худоба», як їх можливо колись назвуть, стануть одним з основних продуктів нашого раціону, передрікає футуролог Морган Гей, член Товариства експериментального харчування.

Це безпрограшна ситуація. Комахи мають набагато більшу поживну цінність, ніж звичайне м'ясо, і являються чудовим джерелом білка, за даними дослідників з Університету Вагенінген в Нідерландах. До того ж, їх утримання набагато дешевше за утримання великої рогатої худоби, вони споживають менше води і виділяють набагато менше вуглекислого газу. Крім того, близько 1400 видів комах являються їстівними для людини.

Футуролог зовсім не має на увазі, що на вашій тарілці можуть опинитись личинки жуків, подібні до тих, що їдять австралійські аборигени. Гамбургери і сосиски з комахами будуть, ймовірно, нагадувати м'ясні аналоги. «Цвіркунів та коників будуть подрібнювати і використовувати в якості інгредієнтів для гамбургерів», – вважає експерт.


Поживна цінність комах на 100 гр


Продуктбілок (гр)кальцій (мг)залізо (мг)
Гусінь28,2немає даних35,5
Коник20,635,25
Яловичий фарш27,4немає даних3,5

Вже сьогодні уряд Нідерландів витрачає величезні кошти на те, щоб «укоренити» комах в повсякденному раціоні голландців. Нещодавно він інвестував 1 млн. євро в наукові дослідження та підготовку законодавства, що регулює ферми з вирощування комах.

В раціон значної частини населення світу вже зараз входять комахи. Гусінь і сарана користуються популярністю в Африці, оси – делікатес в Японії, а в Таїланді дуже полюбляють цвіркунів. Але комахам знадобиться кардинально змінити імідж, щоб стати більш апетитними для гидливих європейців і північноамериканців. «Вони стануть популярними, коли ми відкинемо слово «комахи» і почнемо використовувати щось на кшталт «міні-худоби», – заявляє футуролог.

Звуки, які покращують їжу

Багаторазово підтверджувалось, що зовнішній вигляд і запах їжі впливає на наше сприйняття смаку, але те, як на нього впливає звук, – все ще велике поле для досліджень. Нещодавно такого роду дослідження було проведене вченими з Оксфордського університету, які з’ясували, що деякі тони можуть зробити смак їжі більш солодким або гірким.

«Так багато уваги приділяється тому, як їжа виглядає і як вона пахне, але звук також важливий», – говорить Рассел Джонс з компанії Condiment Junkie, один з учасників дослідження.

Дослідження Bittersweet (що перекладається як «гірко-солодкий»), проведене професором експериментальної психології Оксфорду Чарльзом Спенсом, виявило, що смак їжі можна регулювати, змінюючи звукові властивості фонового саундтреку. Що конкретно відбувається в ці моменти в мозку, вченим поки з'ясувати не вдалось.

З їжею та звуками також експериментував шеф-кухар Хестон Блюменталь. В меню його ресторану Fat Duck («Товста качка») є страва під назвою «Звуки моря», яка подається разом з iPod, який програє звуки моря. За відгуками, під ці звуки їжа здається більш свіжою.


Які звуки впливають на смакове сприйняття?


  • Низькі звуки мідних інструментів роблять продукти більш гіркими на смак
  • Високі тони фортепіано або дзвонів, навпаки, змушують їжу здаватися солодшою

«Ми знаємо, яка частота змушує продукти здаватись солодшими, – заявляє Джонс, також член Товариства експериментального харчування. – Теоретично, ви можете зменшити кількість цукру в їжі, але використовувати музику, щоб їжа здавалась такою ж солодкою».

Виробники вже зараз активно використовують зв'язок між їжею і звуками – в упаковці. Одна компанія, яка виробляє чіпси, спеціально змінила матеріал для упаковки свого продукту, щоб він став більш хрустким, і відповідно, щоб її продукт здавався споживачам більш свіжим. На упаковках продуктів незабаром можуть з'явитись плейлисти з музикою, завдяки якій покупець зможе поліпшити смак продукту в своєму сприйнятті.

За словами Джонса, вплив звуку на їжу може використовуватись навіть у побутовій техніці. Наразі компанії-виробники працюють над шумом, який міг би видавати холодильник, щоб їжа, яка в ньому зберігається, здавалась людині більш свіжою.

М'ясо з пробірки

В минулому році голландським вченим вдалось створити м'ясо в лабораторних умовах. Дослідники успішно виростили смужки м'язової тканини, що зовні нагадують кальмарів, за допомогою стовбурових клітин, взятих у корів. До кінця року вчені сподіваються продемонструвати перший у світі «бургер з пробірки».

Перша наукова робота по створенню м'яса в лабораторних умовах була профінансована НАСА, розповідає соціолог Ніл Стівенс. Дослідницький центр при Кардіфському університеті, в якому працює вчений, досліджував виготовлення м'яса в пробірці, щоб в подальшому ним могли харчуватись космонавти, які знаходяться в космічному просторі.

З тих пір пройшло 10 років, і тепер вчені в цій області всіляко популяризують «м'ясо з пробірки» як найбільш ефективний і екологічно чистий спосіб привнесення м'яса в наш раціон.


В процесі росту м'язова тканина нагадує кальмара. На початкових етапах ріст йде за рахунок регулярної зміни поживного середовища


Недавнє дослідження Оксфордського університету підтвердило, що вирощування м'яса в лабораторіях допоможе зменшити викиди парникових газів, витрати енергії і води, порівняно з традиційною системою розведення худоби. До того ж, тваринництво вимагає використання додаткових земельних ресурсів. Вчені також здатні знизити вміст жиру в культивованому м'ясі і збільшити вміст поживних речовин.

Професор Марк Пост, який очолює команду голландських вчених з Маастрихтського університету, заявляв, що хоче зробити штучне м'ясо «ідентичним» до реального, але в дійсності воно може виглядати абсолютно інакше. За словами Ніла Стівенса, в даний час зав'язалась бурхлива дискусія щодо того, яким має бути зовнішній вигляд цього продукту. Він вважає, що ідею створення «м’яса з пробірки» людям дуже нелегко усвідомити, оскільки нічого подібного раніше не існувало.

Водорості

Водорості, можливо, і знаходяться в нижній частині харчового ланцюжка, але вони могли б стати вирішенням найскладніших світових проблем, включаючи брак продовольства.

Вони можуть нагодувати людей і тварин, при цьому їх можна вирощувати в океані, що є великою перевагою, враховуючи дефіцит землі та питної води на суші, вважають дослідники. Багато вчених також висловлюють думку, що біопаливо на основі водоростей допоможе знизити залежність від викопного палива.

Деякі представники харчової промисловості пророкують, що вирощування водоростей на фермах може стати найбільшою індустрією сільського господарства. Цей продукт давно є одним з ключових в низці країн Азії. У деяких з них, зокрема Японії, існують величезні господарства, де культивують водорості.


Фонд охорони здоров'я морських водоростей


  • У світі існує 10 000 типів водоростей
  • Всього у світі використовуються в їжу 145 видів червоних, бурих і зелених водоростей

«Водорості ростуть з феноменальною швидкістю, це найбільш швидкоростуча рослина на Землі», – розповідає доктор Крейг Роуз, виконавчий директор Фонду охорони здоров'я морських водоростей.

Як і комахи, водорості можуть з'явитись в нашому раціоні без нашого відома. Наприклад, вчені з Шеффілдського університету використовували гранули водоростей для заміни солі в хлібі і напівфабрикатах. Ці гранули дуже ароматні, але при цьому в них міститься мало солі, яка вважається однією з причин високого артеріального тиску, інсульту і ранніх смертей. Вчені вважають, що гранули можуть бути використані для заміни солі в готових стравах, які продають у супермаркетах, в сосисках і навіть у сирах.

Враховуючи, що в світі існує близько 10 тисяч типів водоростей, смак кожного різновиду може дуже сильно варіюватись, підкреслює Роуз. «Це багатофункціональний продукт, – додає Гей. – І багато його властивостей лише вивчається».

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 23.01.2013, 21:08

Є вихід з екологічних і продуктових проблем: 1) Людство повинно перейти на винайдені мною іоносферні електростанції ( ІЕС ),які замінять нафту,газ, вугілля і навіть атомні елекростанції .Експериментуючи з грозовими хмарами,я прийшов до висновку,що вони заряджаються від іоносфери зі швидкістю від 2 до 15 мільйонів Вольт за секунду Якщо замість хмари над землею помістити провідну пластину - на ній появиться напруга .Розряди конденсатора ІЕС площею 1 квадратний кілометр дадуть потужність від 6 до 15 Мвт за секунду - грій ,світи ,крути мотори... 2) Для збільшення урожаїв рослинам потрібно дати те ,що вони можуть засвоїти - одинокі атоми хімічних елементів. Для цього землю,перед тим як у неї щось посіяти потрібно молоти ,як борошно . 3)Надлишками урожаїв підгодовувати звірів у лісі і рибу в океанах. 4) люди мають жити в невеликих ,але добре утеплених квартирах, зроблених по типу морозильних камер . 5) Примусова тотальна освіта з дитинства і до старості . - і буде щастя на Землі .))

Зображення користувача ecolutsk.
ecolutsk / 24.01.2013, 19:43

Подарували кілька хвилин дуже веселого настрою:). Дякую! Згоден щодо "тотальної освіти". Раджу в цьому контексті почитати будь-який підручник з метеорології, а після цього, напр., вітчизняний збірник "Проблеми фізики хмар і активних впливів на метеорологічні процеси"..та й взагалі прийти з ідеями у відділ фізики атмосфери УкрНДГМІ...

І ще - щоб отримати для рослин "одинокі атоми хімічних елементів" (так розумію, що воду і гумінові к-ти теж треба розщеплювати, правда?)- для чого ж "молоти землю"? - їх, одиноких, предостатньо в іоносфері! І ці атоми будуть побічним (але яким корисним!!!) продуктом ваших іоносферних електростанцій! Ура!

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 24.01.2013, 21:31

Тепер вже мені весело )))Ви сплутали грішне з праведним )) ІЕС - це енергетика .Молоти землю великими "кофемолками" замість оранки плугами - це агрономія.Будувати дуже утеплені будинки - це для будівельників,а тотальна освіта - це із свого досвіду , не перестаю вчитись і зараз.Що ж до фізики атмосфери - перечитав все з часів Фламаріона і Ломоносова:рекомендують будувати громовідводи ,не ховатись під деревами,хреститись і тікати )))

Зображення користувача ecolutsk.
ecolutsk / 25.01.2013, 10:07

А от щодо "Молоти землю великими "кофемолками" -це, пробачте, не агрономія, а...ех, утримаюсь від означень. Якраз сучасна агрономія акцентує на мінімізації механічного обробітку, і практика застосування чизельного, безвідвального обробітку, і системи "No till" показує однозначне зростання ефективності с/г та урожайності більшості культур.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 15:51

Тим не менше , нам пропонують ,пардон, їсти черв"яків))) Корінці рослин не можуть втягнути в себе міліметрову пісчинку - її потрібно максимально подрібнити,вода з цього пилу вимиє максимально можливу кількість поживних речовин і рослина їх засвоїть.Зараз землю подрібнюють вода і мороз , а "кофемолки" допоможуть це зробити ефективніше і збільшити урожаї на будь яких грунтах планети.

Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 15:59

Черв'яки - не комахи, якщо Ви про це. Хто Ви за освітою, якщо не секрет?

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 16:39

Я ж в перспективі думаю - з"їмо комах на черв"яків прийдеться переходити )))Секрет.

Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 17:00

Чомусь я не здивована. Те, що Ви - людина... широкої думки, було зрозуміло ще з першого коментаря.

Зображення користувача ecolutsk.
ecolutsk / 25.01.2013, 09:36

А от мені чомусь з підручників запам'яталось інше: -грози виникають лише в тропосфері, макс.верхня межа-18км (у нас - 10-11км); -іоносфера на висотах сотні км; її енергія (спрощено)- це енергія "шалено ганяючих" у дуже розрідженому середовищі частинок, що зазнають зіткнень та бомбардув. косм.випромінюв. Із зниженням висоти концентрація та енергія іонів падає на порядки; - іонні вихори є важливою умовою для розвитку гроз (поряд із формуванням конвективних комірок та купч.хмар із великою різницею потенціалів у нижній та верхній част.), але джерело їх - аж ніяк не іоносфера!

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 15:33

А ще раніше думали , що блискавку бачимо раніше ніж чуємо грім , тому що очі до хмари ближче ,як вуха))))Пізніше (до 1993 р ) думали так ,як ви пишите і всіх так вчили.Зараз, після моєї статті ,всі знають , що грозові хмари заряджаються від іоносфери і що по цьому принципу можна будувати електростанції .А по тому ,що думали раніше - блискавки ,крім шкоди ,нічого не приносять, а вони нам мільйони років показували , що над нами океан чистої електроенергії.

Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 17:08

Власне, над тим, щоб підкорити енергію блискавки, думають вже давно. Вона, до речі, входить у список цікавих альтернативних джерел енергії. А ось Ваші заяви, що "після моєї статті ,всі знають , що грозові хмари заряджаються від іоносфери і що по цьому принципу можна будувати електростанції" - вибачте, але хто "всі"? Ви так і не дали посилання на жодну з Ваших робіт, хоча і понаписували купу коментарів.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 17:41

"Всі"- це всі , кому положено.УкрЕнергоРесурси, Міністерство енергетики України ,фірма науковців, яка збирається це впроваджувати за кордоном і багато студентів - енергетиків.Крім особисто Вас ,Іринко, більше подробицями ніхто не зацікавився.Книжку я Вам гарантую,тим більше ,що вона , по якійсь магічній випадковості вийшла з друку на Ваш день народження - 12,12,1999р))

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 18:02

Крім того стаття опублікована в журналі "ІДЕЯ"№3 і, як мене запевняв редактор ,журнал розісланий в бібліотеки 120 країн світу ...

Зображення користувача Гість.
Гість / 24.01.2013, 17:05

Якщо Ваша ідея така геніальна, чому Ви досі не заробили на ній ні копійки(риторичне)? Чи є хоч один патент? Якщо так - дайте посилання в патентій базі. Цікаво також почитати ТЕО до ІЕС (розрахунок матеріалів на виготовлення конденсатора площею 1 км^2 та засоби його утримання на висоті хмар).

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 24.01.2013, 22:05

Патентування, підтримка патенту - це ,як казав герой Ільфа й Петрова ,VOLOKITA ))В мене багато ідей : не заробляю на цій -заробляю на інших.Що ж до висоти ІЕС - в пустелях достатньо 3 метри .Пластини з товстого скла , зверху і знизу обклеєні фольгою - в статті все це є .

Зображення користувача Гість.
Гість / 23.01.2013, 23:16

Тотально... Чем подтверждены ваши слова? Думаю формат сайта позволяет принять от Вас статью или (если нужно тему раскрыть более подробно) цикл статей. Ваши слова очень заинтересовуют, рисуют фантастические перспективы... но остаются просто словами. Без конкретных выкладок. Если ваша разработка запатентована - можно смело поделится ею с общественностью . Просто заявить о ней! Возможно это начало революции?

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 23.01.2013, 23:48

Слова підтверджені авторськими свідоцтвами на наукові розробки і винаходи ,також є діючі моделі (зайдіть в You Tube Aleksandr7364 )

Зображення користувача Гість.
Гість / 24.01.2013, 20:41

Подивися ваш канал. Кубічні колеса супер!

Зображення користувача mia.
mia / 23.01.2013, 21:40

Ви це все серйозно?

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 23.01.2013, 23:51

Серйозно, рекомендую почитати мою книгу " Підсумки тисячолітніх роздумів"

Зображення користувача mia.
mia / 24.01.2013, 01:28

По запиту "Підсумки тисячолітніх роздумів" немає нічого, окрім Ваших коментарів до різних - наукових і не дуже - статей та новин, в яких Ви закликаєте читати цю книгу. Але як її знайти?

P.S. Відео з Вашими винаходами переглянули, але при подальшому пошуку по запиту "іоносферна електростанція" ситуація така ж, як і з Вашою книгою - одні рекомендації прочитати статтю. Щоправда, вказується, що вона опублікована "в журналі ІДЕЯ № 3 Української академії оригінальних ідей за 1994 рік". Журналу я цього не знайшла, а ось про вказану Академію побачила згадку тут. Хоча, не в Академії справа... Як же ж знайти Вашу публікацію?

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 16:23

Вашу натяк щодо "липових" академіків з дисертаціями на тему "Роль кобилячого хвоста в стресових інфарктах мух "частково підтримую.Публікація дійсно проривних ідей ,компенсує маленькі шалості пронир-самозванців.Я особисто рядовий винахідник і ні на які звання,крім Нобелівського лауреата ))), не претендую.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 24.01.2013, 23:02

Можу передати на Вінницю.А навіщо Вам , молодій красивій дівчині , ці скучні формули , графіки і таблиці ? Ви журналістка?

Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 00:15

Ну я трохи знаюсь на скучних формулах, графіках та таблицях. І ні, я не журналістка ;)

Передати... Невже немає електронного варіанту? Не мені одній буде цікаво почитати.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 00:42

Є десь ще на диксеті 1999 року. Попробую на днях виставити .

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 00:42

Дискеті))

Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 01:44

Як знайдете, відпишіться на нашому форумі. Там якраз є відповідна тема.

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 19:57

Малюнки зникли , таблиці розсипались ,але суть книги можна зрозуміти

Зображення користувача Олександр.
Олександр / 25.01.2013, 19:53
Зображення користувача mia.
mia / 25.01.2013, 23:25

Ідею запхати книгу в один коментар я оцінила, але хай краще буде окремим файлом. Ваш коментар відредаговано. До речі, думала там буде трохи більше матеріалів ;)

Читайте також
Типи та особливості сонячних батарей для індивідуальної енергетичної установки

Використання енергії сонця дозволяє економити дорогу електроенергію, яка постачається в будинки енергетичними компаніями, і навіть заробляти на поставках енергії в електричну мережу, якщо останнє передбачено місцевим законодавством. З цією метою все більше власників приватних будинків монтують на дахах індивідуальні сонячні електростанції. Та прогрес не стоїть на місці, сьогодні ринок пропонує далеко не одне рішення цієї проблеми. У зв'язку з цим, розглянемо основні типи сонячних батарей для індивідуальної енергетичної установки та їх особливості.

X

Вхід

Завантажую...