Справжній мед - справжня користь

мед

Прийшла осінь, сонце гріє все менше, а випадків застуди стає все більше. Тому саме час згадати про мед – ліки, створені природою. Мед не дарма називають рідким золотом. В ньому містяться вітаміни групи В, Е, К, С, провітамін А - каротин, фолієва кислота. Мед допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової та серцево-судинної систем, легенів, верхніх дихальних шляхів.

Мед має бактерицидну та стимулюючу дію, сприяє виведенню токсинів з організму. Цей дивовижний продукт містить майже всі мікроелементи і за складом нагадує плазму крові людини. Особливо корисний мед для дітей, оскільки він підвищує вміст гемоглобіну і покращує імунітет.

На скільки корисний та якісний придбаний вами мед, можна визначити за його кольором: чим більше корисних речовин, тим мед темніший. Наприклад, акацієвий мед дуже світлий, ніжний, тоді як у гречаного колір темний, насичений.

Як вибрати справжній мед?

На жаль, виготовити мед-підробку дуже просто. Фальсифікатори розбавляють його патокою, сиропом, просто цукром. Відрізнити справжній мед від підробки іноді складно навіть фахівцю, що вже казати про простих споживачів. Але все ж таки існують деякі ознаки, які дозволяють вибрати «правильний» мед.

  1. Зверніть увагу на консистенцію продукту. Якщо мед кристалізується, то це свідчить про його натуральність - він мутніє, світлішає і стає густим. Відбувається це в різні терміни, все залежить від сорту меду і умов зберігання. Якщо мед не кристалізується до осені - це підробка. Тільки акацієвий мед кристалізується повільно (за що особливо цінується) - він може залишатись рідким цілий рік.
  2. Справжній мед практично не псується, тобто термін його зберігання необмежений. Якщо ж в продукт підмішати цукор, то він не зможе довго зберігатись і почне закисати.
  3. Якісний мед не повинен пінитись, це в свідчило про його незрілість, наявність процесів бродіння, погіршення смакових, поживних і лікувальних властивостей.
  4. Дуже часто недобросовісні бджолярі згодовують бджолам цукровий сироп. Комахи його ферментують і випарюють, як і квітковий нектар, але цілющих властивостей в такому меді немає.
  5. Взагалі мед кришталево чистим не буває, в ньому завжди присутні зерна пилку, частинки воску. Цей факт взяли на озброєння фальсифікатори - вони додають у підроблений мед трупи бджіл, шматочки воску і частинки трави, щоб переконати покупця в його натуральності.
  6. В банці не повинно бути розшарування. Іноді вуличні ділки закладають в банки суміш манки з патокою, а зверху - тонкий шар меду.
  7. Найкраще мед від підробки відрізнить лабораторія, яка є на кожному ринку. Але й тут є свої нюанси. Продавець підробленого меду може заздалегідь домовитись з лаборантом, щоб той "не виявив" фальсифікату. Тому безпечніше купувати мед у знайомого пасічника прямо з пасіки. Якщо ж ви вибираєте цілющі ласощі на ринку, віддавайте перевагу тим продавцям, у яких є сертифікат на продаж продукту.
  8. Фасований мед, який продається в магазинах, - прозорий, рідкий і... мертвий. Для додання продукту товарного вигляду його при високих температурах підігрівають і наливають у тару. Після термічної обробки мед втрачає всі корисні речовини, залишається тільки глюкоза.
  9. З цієї ж причини мед не можна змішувати з гарячим чаєм, оскільки при температурі вище 37 градусів він стає просто «солодким». Кип'ячений мед дуже прозорий, з яскравим бурштиновим блиском.
  10. Мед може зберігатись кілька років. Головне - тримати його при кімнатній температурі, не ставити в холодильник. А до зими справжній мед обов'язково перетворюється в густу масу, потім кристалізується. Рідкий мед взимку - це продукт, або отриманий в результаті годування бджіл цукром, або розтоплений.
  11. Літр зрілого меду має важити не менше 1,4 кг.
  12. Натуральний мед «намотується» на ложку, в баночку лягає гіркою. Якщо цього не відбувається, то, ймовірно, мед незрілий. Незрілий мед дуже рідкий, швидко прокисає.
  13. Якісний мед повністю розчиняється у воді. Поява осаду на дні свідчить про наявність домішок. Крапніть у водний розчин меду краплю йоду, якщо посиніло – в продукт підмішали борошно або крохмаль.
  14. Крапніть на мед оцтом, якщо зашипить - у ньому є крейда, яку додають для густоти.
  15. Найкращий мед - стільниковий. Його не можна підробити, адже кожна комірка в стільнику "запечатана" воском.

Дякуємо за ідею Ярославу.

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача Гість.
Гість / 27.08.2013, 11:28

Я займаюсь пасікою біля 10 років. Бачив інтерв"ю одного бізнесмена, який вважаючи мед ефективним вкладенням коштів постійно його скуповує тоннами і не продає. Думаю що певне раціональне зерно в цьому є.

Зображення користувача arkadii.
arkadii / 18.05.2011, 18:16

К стати, мёд - единственный продукт животного происхождения, который не портится.

Зображення користувача Гість.
Гість / 05.02.2011, 23:05

ого, может мне поэтому нравится мед в сотах)

Зображення користувача Александр.
Александр / 05.02.2011, 20:19

Медовуха- це ще одна смакота..))

Зображення користувача mia.
mia / 05.02.2011, 20:27

О, а ми пили раз медовуху. З гречаного меду. Сподобалось.

Зображення користувача Tyler_Durden.
Tyler_Durden / 20.11.2010, 01:23

Завжди цікавив мед своїм необмеженим терміном зберігання. Є ще якісь природні продукти які можуть зберігатися вічно?

Зображення користувача mia.
mia / 20.11.2010, 02:41

Сіль)))

Зображення користувача Tyler_Durden.
Tyler_Durden / 20.11.2010, 03:22

цікавить саме щось із більш складного за будовою пов*язаного із живою природою

Зображення користувача mia.
mia / 20.11.2010, 12:58

Смалець, сало, оцет, міцний алкоголь, деякі види цукру, насіння... При певних умовах багато продуктів може довго не псуватись.

Зображення користувача Tyler_Durden.
Tyler_Durden / 26.11.2010, 04:30

про сало не подумав би навіть... може це через то ще це стратегічно важливий рподукт ми його зберігаєм "на всяк випадок" у холодильнику

Зображення користувача mia.
mia / 26.11.2010, 04:36

А що дивного, все логічно - це ж запасна речовина, тобто запас свинки "на чорний день". Його головне в банці під кришкою тримати - і нічого йому не буде. У нас так рік стояло, поки не з'їли.

Зображення користувача Tyler_Durden.
Tyler_Durden / 26.11.2010, 04:41

ну рік, це не такий вже й великий строк. Секрет довговічного непсування сала на Україні, як раз-таки мабуть в тому, що його швидко з*їдають і невідомо скільки часу воно може протриматися не псуючись

Зображення користувача sis-terr.
sis-terr / 15.09.2010, 19:50

часто ездим в Крым, с Херсона, почти каждые 10 км вдоль дорог стоят передвижные пасеки, собирают мед с полей которые тут же, загруженность дорог летом ужасная, как то читала статью, свинец превышает нормы в 100 раз еще на расстоянии 300 м от дороги.
Кушайте на здоровье :(

Зображення користувача Stranger.
Stranger / 09.09.2010, 22:34

Скопировал в файл. Пригодится.

Зображення користувача indian.
indian / 09.09.2010, 09:34

Дуже "смачна" стаття

Читайте також

Чи можна одомашнити створіння, про існування якого навіть не підозрюєш? Виявляється, можна. Саме це трапилось з дріжджами Saccharomyces cerevisiae. Їх здатність перетворювати цукор на спирт та ароматні сполуки люди почали вдосконалювати за кілька століть до відкриття цих мікроорганізмів, хоч і значно пізніше, ніж з'явилось перше пиво. І цей процес можна з повним правом назвати доместикацією.

X

Вхід

Завантажую...