Сучасні дров'яні печі: високотехнологічні та екологічні

Сучасні дров'яні печі: високотехнологічні та екологічні

Відтоді як перша печерна людина кинула поліно у перше вогнище, спалювання деревини для опалення і приготування їжі допомогло визначити шлях людської цивілізації. Але дерево як джерело палива має деякі властиві недоліки, серед яких гази, тверді частинки та інші забруднюючі речовини, які виробляються при його спалюванні.

Однак нове покоління високоефективних дров'яних печей має низький рівень викидів і високу енергоефективність. А в міру того, як різні природоохоронні організації вводять нові правила, покликані зробити дров'яні печі ще більш ефективними, люди заново відкривають для себе дерево як раціональне поновлюване джерело енергії.

Минулого року Управління з охорони навколишнього середовища США (Environmental Protection Agency, EPA) зробило жорсткішими свої стандарти викидів для дров'яних печей: раніше природоохоронна організація сертифікувала дров'яні печі, які виробляють не більше 7,5 грама дрібних твердих частинок на годину, але за новими правилами ці цифри зменшились до 4,5 грамів на годину, а до 2019 року планку планують опустити до 1,3 грамів на годину.

Втім, нові обмеження EPA навряд чи зменшать популярність дров'яних печей як опалювального пристрою: за даними Міністерства енергетики США, використання деревини як первинного джерела тепла в житлових будинках у Сполучених Штатах зросло на 39% з 2004 року, а близько 8% будинків по всій країні використовують деревину як вторинне джерело тепла.

В холодних та лісистих регіонах дерево ще популярніше: майже 50% будинків у сільській місцевості Нової Англії, наприклад, використовують дерево або паливні гранули (пелети) для опалення приміщень, нагрівання води та приготування їжі. Оскільки вартість топкового мазуту підвищується, можна очікувати, що все більше домовласників вибиратимуть дров'яні печі як первинне або додаткове джерело тепла.

В Україні, в умовах постійного зростання ціни на газ, дедалі більшим попитом користуються твердопаливні котли. Замість того, щоб працювати на викопному паливі, котли на твердому паливі ефективно отримують енергію від спалювання деревини, соломи, брикетів та пелетів, забезпечуючи при цьому високий рівень автоматизації.

Геть старе, вітаємо нове

Дров'яні печі, виготовлені після 1988 року — коли EPA вперше прийняло свої стандарти продуктивності, — і димні дров'яні печі попередніх років просто неможливо порівнювати.

Старі дров'яні печі неефективно спалюють деревину і потребують постійної подачі дров, щоб зберігати тепло в приміщенні. Крім того, застарілі печі генерують набагато більше забруднення повітря — на цілих 70% більше, — і відомі тим, що задимлюють будинки всередині майже так само, як і зовні.

Переваги дров'яних печей нового покоління сповна були представлені в листопаді 2013 року у Вашингтоні, де конкурсанти Wood Stove Decathlon зібрались, щоб позмагатись у технологічності. Конкурс був організований Міністерством енергетики США, Міністерством сільського господарства США, журналом Popular Mechanics та іншими групами.

Деякі моделі використовували комп'ютерні технології, аналіз потоку газу та каталітичні конвертери для зменшення викидів і підвищення ефективності. Конкурсний пристрій Мерілендського університету використовував термоелектричний генератор (ТЕГ) — який отримує енергію від тепла печі — для живлення вентилятора, що повертав тепле повітря назад у піч, підвищуючи ефективність і зберігаючи тепло.

Переможець конкурсу Woodstock Soapstone з штату Вермонт вдосконалив існуючі технології для створення печі, яка демонструє вражаючу 82-відсоткову дров'яну ефективність, водночас генеруючи лише 0,54 грама викидів твердих частинок на годину, відповідно до Popular Mechanics.

Мінімальна ціна Ideal Steel, проекту Woodstock Soapstone, становить трохи менше, ніж $2000. В США, до того ж, існує федеральний податковий кредит, а також деякі державні та місцеві урядові стимули, які роблять дров'яні печі ще більш привабливою альтернативою.

Яку піч вибрати? Аргументи «за» і «проти»

Нові дров'яні печі зазвичай належать одній з двох категорій: каталітичні та некаталітичні. Каталітичні печі відправляють димний вихлоп у керамічний стільниковий каталізатор (схожий на каталітичний нейтралізатор автомобіля), який спалює гази і тверді частинки у вихлопі, в результаті чого пристрій викидає менше забруднюючих речовин.

Некаталітичні печі мають внутрішні перегородки, які подовжують шлях потоку гарячих газів, що призводить до того, що більше газів і твердих частинок у вихлопі встигає згоріти. Потік повітря в печі також більше прогрівається, що підвищує ефективність пристрою.

Обидва типи дров'яних печей мають свої переваги і недоліки: хоча каталітичні моделі, як правило, ефективніші, ніж некаталітичні дров'яні печі, каталітичні моделі потребують додаткового технічного обслуговування, оскільки каталізатори потрібно замінювати кожні кілька років (залежно від частоти використання печі, типу деревного палива тощо). До того ж моделі, для роботи яких необхідна електроенергія, звичайно, не функціонуватимуть в разі її відключення.

Виробники дров'яних печей рекомендують споживачам спалювати тільки належне паливо, яке підходить для їх печей, звертатись до сертифікованих спеціалістів для встановлення дров'яної печі, і регулярно перевіряти піч та димар, щоб запобігти димовим пожежам та забезпечити належне функціонування.

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.
Читайте також

Клімат змінювався набагато швидше, ніж пересувались масиви суші, і в сучасній картині географічного поширення організмів багато вказує на певні фази відновлення, яке відбувається після кліматичних зрушень. Для пояснення того, як виникли ареали тих чи інших видів, відомості про історичні зміни клімату необхідні тією ж мірою, що й уявлення про пристосованість організмів до сучасних умов існування. В ролі історичного фактора в таких випадках виступають, зокрема, плейстоценові заледеніння.

X

Вхід

Завантажую...