В Лондоні з'їли перший у світі гамбургер з пробірки

В Лондоні з'їли перший у світі гамбургер з пробірки
Марк Пост, керівник проекту, демонструє зразки м’яса, вирощеного в лабораторних умовах

На прес-конференції в Лондоні приготували і з'їли перший у світі синтезований в лабораторії гамбургер. Вчені дослідницького інституту Нідерландів перетворили клітини корови на м'язову масу і зробили з неї котлету. На цей науковий проект було витрачено 215 тисяч фунтів стерлінгів.

На думку вчених, використана технологія могла б допомогти вирішити таку проблему світового масштабу, як ріст попиту на м'ясні продукти харчування. Проте критики експерименту вважають, що в боротьбі з нестачею продовольства, яка вже спостерігається у багатьох регіонах світу і, за прогнозами, буде лише посилюватись, допоможе, навпаки, зменшення споживання м'яса.

Ожиріння і голод

«Ми зробили це тому, що промислове тваринництво завдає шкоди навколишньому середовищу, тваринам і не може задовольнити світовий попит», — пояснює мету досліду керівник наукової групи, професор Маастрихтського університету Марк Пост.

Як показало незалежне дослідження, на вирощування яловичини в лабораторії витрачається на 45% менше електроенергії, ніж у середньому на розведення худоби в стійлах. Також на 96% скорочуються викиди парникових газів, і використовується на 99% менше землі.

Тим часом, глава центру вивчення продовольчих програм Оксфордського університету, професор Тара Гаметт вважає, що розробка нових технологій не вирішить світових проблем.

«На сьогоднішній день 1,4 мільярда населення Землі страждає на ожиріння або надлишкову вагу. При цьому ще мільярд лягає спати на голодний шлунок. Це дивно і неприйнятно. Вирішення цієї проблеми полягає не тільки у виробництві більшої кількості їжі, а й в перегляді системи постачання; в тому, щоб їжа стала більш доступною», — вважає Тара Гаметт.

М'ясо з пробірки

Стовбурові клітини являють собою найпотужніший механізм регенерації в організмі людини. Вони можуть самовідновлюватись і перетворюватись на клітини різних органів та тканин. В багатьох інститутах працюють над отриманням штучним шляхом людських тканин, які могли б використовуватись при трансплантаціях для заміни пошкоджених м'язів і хрящів.

Ці ж технології професор Пост має намір застосувати для отримання м'язових мас і жирів тваринного походження для використання в їжу. Для багатьох це звучить зловісно, але професор Пост — аж ніяк не доктор Франкенштейн. Він — вчений, який із захопленням займається своєю справою.

Технологія виглядає приблизно так: з м'яза корови витягуються клітини; потім за допомогою поживних елементів і речовин, які сприяють росту, вони множаться і розвиваються. Через три тижні стовбурових клітин налічується вже більше мільйона. Їх перекладають у невеликі пробірки, в яких вони зростаються, утворюючи невеликі шматочки м'язової тканини — довжиною приблизно в 1 сантиметр і товщиною в кілька міліметрів.

Готові смужки складають у невеликі брикети і заморожують. Коли брикетів набирається достатня кількість, їх об'єднують в єдиний шматок безпосередньо перед приготуванням.

Несмачно, але стерпно

Отримане м'ясо має білий колір, але вчені намагаються зробити свій продукт максимально близьким до звичного, надавши йому червоного забарвлення за допомогою м'язового міоглобіну. «Якщо наш продукт не буде виглядати як нормальне м'ясо, якщо смак буде не таким, як у нормального м'яса, то він не стане життєздатною заміною», — впевнена працююча над проектом Хелен Брівуд.

Використання міоглобіну все ще знаходиться в розробці, тому гамбургер, представлений в понеділок, був пофарбований у червоний колір за допомогою бурякового соку. Для смаку в нього також додали шафран, а для апетитного вигляду обваляли в панірувальних сухарях.

За словами професора Поста, на гурманів перший гамбургер враження не справить, але вчені розраховують, що смак у нього буде цілком стерпним.

X

Вхід

Завантажую...