Як краще їсти овочі?

Як краще їсти овочі?

Овочі неймовірно корисні. Вони є чудовим джерелом поживних речовин та життєво необхідних вітамінів. З цього приводу немає жодних сумнівів. Але, як і будь-який продукт, їх можна їсти на безліч способів: сирими, тушкованими, запеченими, і навіть смаженими. Втім, як стверджують деякі ентузіасти, в процесі приготування овочі втрачають частину своєї поживної цінності. Чи дійсно це так? І в якому вигляді овочі найбільш корисні?

Якщо коротко, то це залежить як від способу приготування, так і від самого овочу. Перш за все, важливо пам'ятати, що як тільки овоч відривається від стебла, він одразу ж починає втрачати частину своєї поживної цінності. Все тому, що овочі отримують поживні речовини безпосередньо з рослини, на якій ростуть. Втративши цей зв'язок, зірвані овочі переважно використовують себе як джерело енергії, поки не в'януть, стаючи небажаними (а іноді і небезпечними) для вживання.

Що ж стосується різних форм подальшої обробки, особливо уразливий до цих процесів вітамін С. Він дуже нестабільний в багатому на кисень середовищі, тому такі речі як консервування можуть зменшити кількість вітаміну С в овочах. До того ж він розчинний у воді,  і тому в процесі приготування овочів, які містять вітамін С, він витравлюється з їжі у воду. Збереження вітаміну С часто використовується для оцінки загальної втрати поживних речовин, викликаної процесом приготування їжі. За деякими розрахунками, втрата вітаміну С варіюється від 15 до 55%, залежно від конкретного способу приготування.

То чи мають рацію ентузіасти сироїдіння? Чи достатньо просто їсти овочі свіжими, і настільки сирими, наскільки це можливо? Не зовсім. Будь-яка форма обробки і приготування їжі дійсно зменшує кількість розчинних у воді речовин, таких як вітамін С (а також вітаміни групи В і поліфеноли), але насправді це компроміс. Для прикладу, дослідження показують, що кип'ятіння у воді збільшує кількість каротиноїдів (наприклад, бета-каротину) у моркві, тоді як пропарювання значно зменшує кількість вітаміну С і каротиноїдів, але збільшує кількість фенольних кислот. Цікаво, що приготування їжі у мікрохвильовій печі фактично зберігає більше вітаміну С, ніж будь-який інший спосіб приготування.

Отже, це ряд компромісів, і малоймовірно, що ви зможете запам'ятати, які овочі краще їсти сирими, а які приготованими (і якщо приготованими, то яким способом). А щоб гарантувати, що ви отримуєте якнайбільше потрібних вам поживних речовин, найпростіше переконатись, що ви їсте велику різноманітність овочів, сирих і оброблених, використовуючи безліч різних способів приготування. Завжди пам'ятайте, що краще їсти овочі з малим вмістом поживних речовин, ніж не їсти овочі взагалі.

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.
Читайте також

Життя вийшло на сушу з води, але часом щось тягне його назад. Морські ссавці — кити, тюлені, дюгоні — відростили ласти або плавники, змінили форму тіла і адаптувались до довгого або навіть постійного перебування у водному середовищі. Але ж і у них були колись сухопутні предки. Як вони виглядали? Як почали перехід до водного способу життя?

X

Вхід

Завантажую...