Як краще їсти овочі?

Як краще їсти овочі?

Овочі неймовірно корисні. Вони є чудовим джерелом поживних речовин та життєво необхідних вітамінів. З цього приводу немає жодних сумнівів. Але, як і будь-який продукт, їх можна їсти на безліч способів: сирими, тушкованими, запеченими, і навіть смаженими. Втім, як стверджують деякі ентузіасти, в процесі приготування овочі втрачають частину своєї поживної цінності. Чи дійсно це так? І в якому вигляді овочі найбільш корисні?

Якщо коротко, то це залежить як від способу приготування, так і від самого овочу. Перш за все, важливо пам'ятати, що як тільки овоч відривається від стебла, він одразу ж починає втрачати частину своєї поживної цінності. Все тому, що овочі отримують поживні речовини безпосередньо з рослини, на якій ростуть. Втративши цей зв'язок, зірвані овочі переважно використовують себе як джерело енергії, поки не в'януть, стаючи небажаними (а іноді і небезпечними) для вживання.

Що ж стосується різних форм подальшої обробки, особливо уразливий до цих процесів вітамін С. Він дуже нестабільний в багатому на кисень середовищі, тому такі речі як консервування можуть зменшити кількість вітаміну С в овочах. До того ж він розчинний у воді,  і тому в процесі приготування овочів, які містять вітамін С, він витравлюється з їжі у воду. Збереження вітаміну С часто використовується для оцінки загальної втрати поживних речовин, викликаної процесом приготування їжі. За деякими розрахунками, втрата вітаміну С варіюється від 15 до 55%, залежно від конкретного способу приготування.

То чи мають рацію ентузіасти сироїдіння? Чи достатньо просто їсти овочі свіжими, і настільки сирими, наскільки це можливо? Не зовсім. Будь-яка форма обробки і приготування їжі дійсно зменшує кількість розчинних у воді речовин, таких як вітамін С (а також вітаміни групи В і поліфеноли), але насправді це компроміс. Для прикладу, дослідження показують, що кип'ятіння у воді збільшує кількість каротиноїдів (наприклад, бета-каротину) у моркві, тоді як пропарювання значно зменшує кількість вітаміну С і каротиноїдів, але збільшує кількість фенольних кислот. Цікаво, що приготування їжі у мікрохвильовій печі фактично зберігає більше вітаміну С, ніж будь-який інший спосіб приготування.

Отже, це ряд компромісів, і малоймовірно, що ви зможете запам'ятати, які овочі краще їсти сирими, а які приготованими (і якщо приготованими, то яким способом). А щоб гарантувати, що ви отримуєте якнайбільше потрібних вам поживних речовин, найпростіше переконатись, що ви їсте велику різноманітність овочів, сирих і оброблених, використовуючи безліч різних способів приготування. Завжди пам'ятайте, що краще їсти овочі з малим вмістом поживних речовин, ніж не їсти овочі взагалі.

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.
Читайте також

На початку XXI століття відбулась зміна уявлень людства про шляхи його розвитку і, зокрема, про шляхи розвитку енергетики. Сучасна енергетика заснована на використанні органічних паливно-енергетичних ресурсів. Вона вже не відповідає сучасним уявленням людства про екологічно безпечний і енергетично незалежний розвиток.

X

Вхід

Завантажую...