Горбатий кит – тихохідний співець

Горбатий кит – тихохідний співець

Зазвичай китів зображують у вигляді величезної чорної краплі з риб'ячим хвостом і фонтаном, який б'є із голови, але насправді морські гіганти мають мало спільного з цим образом. Їх витягнутий силует виглядає набагато більш опуклим з нижньої сторони, ніж з верхньої, а хвіст, на відміну від риб'ячого, розгорнутий в горизонтальній площині. І тільки горбатий кит, або просто горбач, найбільше схожий на знайомі всім з дитинства малюнки.

***

Зоодовідка
Тип – хордові
Клас – ссавці
Ряд – китоподібні
Підряд – вусаті кити
Родина – смугачеві
Рід – горбаті кити
Вид – горбатий кит, або горбач (Megaptera novaeangliae)

Типовий представник вусатих китів. В довжину досягає 17-18 метрів. Звичайна вага дорослої тварини – близько 30 тонн, максимальна відома – 48 тонн. Як і у всіх смугачів, самки горбача в середньому трохи більші за самців. Поширений по всьому Світовому океану, але тримається переважно неподалік від берегів. Літо проводить у високих широтах, де харчується планктоном і масовими видами риб: тріска, пікша, навага, минтай, оселедець, скумбрія, сайра, мойва та ін. На зиму мігрує в тропічні та екваторіальні області. Під час зимівлі практично не харчується. Північні і південні стада можуть використовувати для зимівель одні й ті ж води, але не зустрічаються в них, оскільки приходять туди в різні сезони. Шлюбний сезон приурочений до зимівель. Вагітність триває 11-11,5 місяців, тому дитинчата майже завжди народжуються також під час зимівлі. Випадки народження більш ніж одного дитинчати невідомі, хоча у добутих самок іноді знаходили два ембріони. Вага новонародженого – 0,7-2 тонни, довжина – до 4,5 метра. Дитинча щодоби споживає 40-45 кілограмів надзвичайно жирного (45-50%) молока. З піврічного віку починає харчуватись самостійно, хоча продовжує споживати молоко майже до року, після чого відділяється від матері (деякі китенята залишаються при матерях до двох років). На відміну від більшості ссавців самки горбача здатні до зачаття під час лактації і теоретично можуть народжувати щороку, але, як правило, роблять це раз на два роки. Статева зрілість китів настає в 5-6 років, ріст припиняється 8-12 років потому. Тривалість життя точно невідома, вік найстарішого з добутих китів – 48 років. Вид занесений до Міжнародної Червоної книги, але у зв'язку з успішним відновленням був переведений з категорії «зникаючі» в категорію «під невеликою загрозою».

***

Свою назву кит отримав через товстий спинний плавець, який дійсно нагадує горб. Втім, така «вада» зовнішності у нього не єдина. За заднім краєм голови китова спина утворює ще одну опуклість. Обидва горба стають ще більш видимими, коли горбач пірнає: він сильно згинає тіло, виставляючи над поверхнею води горбоподібну спину. Горбач належить до тієї ж родини смугачевих, до якої відносяться найбільші сучасні тварини – синій кит та фінвал. В цій компанії він виглядає невеликим – звичайна довжина дорослого горбатого кита складає рівно половину довжини синього.

Крім розмірів горбач відрізняється від своїх родичів статурою: його силует більш короткий, масивний, майже третину довжини тіла становить голова. Образ доповнюють надзвичайно довгі (теж близько третини довжини тіла) грудні плавці, за які він отримав родове ім'я Megaptera – «величезнокрилий». Краї плавників нерівні, передній – бугристий, задній – неправильнозубчатий, ніби рваний. Рваними виглядають і краї хвостового плавця. Взагалі горби, нарости, груба фактура є «фірмовим» стилем горбача. Забарвлення спини і боків чорне, темно-сіре, іноді з домішкою коричневого, але завжди темніше, ніж у інших смугачевих. Черево може бути і чорним, і плямистим, і майже білим, але світлі тони, як правило, переважають. Уздовж нього від нижньої щелепи до хвоста йдуть смуги-складки – фамільна ознака, за яку вся родина отримала свою назву. Портрет довершують ряди округлих шкірних наростів розміром з половинку апельсина, що йдуть від кінчика морди до дихала і уздовж краю нижньої щелепи. Це не що інше, як гігантські волосяні цибулини, а товсті жорсткі стебла, які з них стирчать – все, що залишилось від шерсті, яка вкривала колись тіло предків китоподібних.

Горбач, як і всі смугачеві, відноситься до вусатих китів, але до рослинності на шкірі це відношення не має. Китовий вус – це бахромчаті рогові пластини в беззубій пащі, які звисають з верхніх ясен і служать фільтром для відціджування планктону. Справді, планктон – найчастіше дрібні ракоподібні – складає основу раціону горбача, деякі популяції харчуються тільки ним. Але в інших місцях горбаті кити охоче поїдають дрібну і середню рибу. Головне, щоб здобичі було достатньо. Ганятись за окремими рибинами горбач не в змозі. Найпростіша з його мисливських тактик: пірнувши, підібратись до риб'ячого косяка або скупчення планктону знизу і, роззявивши рота, ринути вертикально вгору. Величезна китова паща працює як рибальський трал, і навіть швидкохідні риби в переважній більшості не встигають вирватися з пастки. В часи активного китобійного промислу в шлунках горбачів крім риб регулярно знаходили морських птахів, які, захопившись годівлею, не встигали злетіти.

Читайте далі після перегляду фотографій

Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець
Горбатий кит – тихохідний співець

Горбаті кити живуть по всьому Світовому океану, уникаючи тільки вод, покритих суцільними льодами, і внутрішніх морів. (Втім, в історичні часи вони заходили в Середземне море, а в Балтику зрідка заходять і зараз). Однак вони тримаються в основному на континентальному шельфі, відносно недалеко від берегів, а глибоководні райони перетинають лише під час міграцій. В результаті світова популяція горбачів розпадається на кілька окремих стад. Кожне таке стадо влітку нагулює жир у високих широтах, а на зиму йде в тропічні води – народжувати зачатих минулої зими дитинчат і зачинати нових. У північній половині Тихого океану одне стадо зимує у Маршаллових і Маріанських островів, інше – біля берегів Мексики і Каліфорнії, третє – у водах навколо Гавайїв. Літні пасовища всіх трьох перекриваються в Беринговому морі. Так само кочують західне і східне атлантичні стада: одне – від Гренландії і Лабрадору до Карибського моря, інше – від Шпіцбергену і Нової Землі до островів Зеленого Мису і Гвінейської затоки. У південній півкулі теж є декілька стад, які проводять літо в Антарктиці. Тільки стадо Аравійського моря нікуди не мігрує, цілий рік тримаючись в одних і тих же водах. Завдяки цій особливості воно залишається генетично ізольованим від інших. Але це – виняток: дослідження ДНК показали, що деякий обмін генами, принаймні між сусідніми стадами, йде постійно. А безпосередні спостереження в океані допомагають зрозуміти, як це відбувається. Манера горбачів високо піднімати хвіст при зануренні в поєднанні з унікальністю малюнку плям на нижній стороні хвостового плавника у кожного кита дає вченим можливість ідентифікувати цих китів індивідуально і відстежувати їх пересування. Такий метод дозволив виявити, наприклад, кілька китів із західного тихоокеанського стада на пасовищах східного. Ймовірно, зустрічаючись на місцях годівлі, стада частково перемішуються.

Цьому сприяє і своєрідна структура суспільних відносин у горбатих китів. Наскільки можна судити, у них взагалі немає стійких груп. Тільки підростаючі дитинчата багато місяців плавають разом з матерями. При цьому горбачі аніскільки не проявляють відлюдницьких нахилів: зазвичай вони тримаються групами і навіть здатні до скоординованих спільних дій, наприклад, оточити косяк дрібної риби, «поставити» навколо нього суцільну стіну з бульбашок, а потім по черзі підпірнати під нього, зачерпуючи рибу пащею. Однак усі такі об'єднання китів існують, як правило, не більше декількох днів. Наступного разу їх члени увійдуть в інші команди, які легко виникають там, де знаходиться пригожий для полювання косяк.

Навіть утворені пари не відрізняються стабільністю. Хоча самець, який пливе разом із самкою, при зустрічі з іншими самцями попереджає їх особливим звуковим сигналом про те, що «дівчина зайнята», це може не завадити їм спробувати приєднатись до парочки, а то й відтіснити кавалера. І нерідко дама перемикає свої симпатії на одного з нових знайомих. Відносини між самцями при цьому складаються досить напружені, але навіть в таких ситуаціях у горбачів не відзначено справжніх бійок, здатних призвести до загибелі чи каліцтва учасників.

Якщо до всього сказаного додати, що горбаті кити досить тихохідні (крейсерська швидкість під час міграцій – 8-15 км/год, і тільки поранені кити можуть вичавлювати до 27 км/год), то може здатись, що мова йде про вкрай флегматичну істоту. Однак китобої прозвали горбача «веселим китом»: серед родичів такого розміру горбачі найбільш схильні до всякого роду рухливих ігор та забав. Вони луплять по воді плавниками і хвостом, перекочуються через спину, стовпчиком виринають з води, а потім з гуркотом валяться спиною вперед. Нерідко кити з розгону повністю вистрибують із води і перевертаються в повітрі спиною вниз, а часом навіть виконують мертву петлю – цілком рядовий трюк для дельфіна, але уявіть, як це виглядає у виконанні тридцятитонного велетня! Часто пишуть, що кит таким чином позбувається паразитів і обростачів (які селяться на горбачах охочіше, ніж на будь-якому іншому киті, можливо, через його тихохідність), але це лише гіпотеза, не підкріплена жодними дослідженнями. До цих пір не вдалось показати зв'язок цих забав з якимись утилітарними цілями, не рахуючи того, що найбільш охоче їм віддаються парочки під час залицянь.

Інша унікальна особливість горбачів – їх пісні. Важко назвати по-іншому ці правильно організовані послідовності низьких мелодійних звуків тривалістю від 6 до 35 хвилин. Взагалі репертуар звукових сигналів у горбачів досить широкий, ними користуються і самці, і самки, але пісні співають лише самці. Оскільки найчастіше вони вдаються до цього на зимівлях, де зайняті переважно встановленням відносин з протилежною статтю, природно було б припустити, що пісні – засіб сподобатись самкам. Однак прямих підтверджень цьому не отримано. Більше того, виявилось, що самці часто співають групами і що пісні можуть лунати, навіть якщо жодної самки поблизу немає. Але як би там не було, їх спів – не безглузді звуки. Дослідження останніх років довели, що ці пісні складаються з окремих «слів», організованих у «фрази» і «висловлювання». Відомо також, що пісням китів властива мода: вчені неодноразово помічали, що нові «мелодії» з'являлись спочатку у небагатьох співаків, але за два-три сезони їх розучували всі самці групи. Неодноразово відзначений перехід таких «хітів» до іншого стада і навіть в інший океан.

З початком китобійного промислу горбатий кит – неквапливий, тримається біля берегів, багатий жиром і китовим вусом – став одним з основних його об'єктів. Поява океанського китобійного флоту з гарпунними гарматами перетворила це полювання на бійню. Вважається, що за часи механізованого промислу – з 1868 по 1965 рік – було добуто понад 180 000 горбачів. У 1966 році видобуток горбатих китів був заборонений у всьому світі (за винятком декількох голів на рік, яких дозволено добувати населенню карибського острова Бекія). До цього часу в північній Атлантиці і Пацифіку залишалось всього по кілька сотень горбачів, а у всій південній півкулі – менше 3000. Зараз світова популяція горбатих китів становить 30-60 тис. У 2007 році японські китобої оголосили навіть про намір добути 50 горбачів «з науковими цілями» (заборона на промисел залишає таку можливість), однак ці плани викликали бурхливі протести у світі і не були реалізовані ані тоді, ані в наступному році.

X

Вхід

Завантажую...