Каракал - чорновухий розбійник

Каракал

Каракал (лат. Caracal caracal) - один із найбільш потаємних і загадкових представників сімейства котячих. Свої улюблені притулки - глибокі і вузькі ущелини скель, покинуті нори лисиць і дикобразів, ці таємничі хижаки залишають тільки пізно вночі і вирушають бродити по безкрайніх просторах саван і передгір'їв в пошуках здобичі.

Відомий як берберійська, або пустельна, рись, каракал, проте, нічого спільного з риссю не має, а його найближчі родичі з котячих - африканський сервал і пума. Спорідненість з риссю каракалам приписувалась через його великі, з чорними китицями, вуха. Завдяки чорному кольору китиць і зворотного боку вух, каракали і отримали свою назву, яка в перекладі з турецької означає «чорне вухо».

Каракали - неймовірно моторні дикі кішки, які живуть в напівпосушливому кліматі Африки, Близького Сходу, Туреччини, Південно-Західної Азії, південних і центральних районів Індії. Їх розміри майже скрізь однакові і не перевищують розмірів звичайного кокер спанієля, а забарвлення багато в чому залежить від місць проживання і полювання.

Наприклад, ізраїльський каракал має більш блідий колір шерсті, ніж його індійський побратим, а деякі види, які живуть в Ірані, мають чорне забарвлення та сріблясті китиці на вухах. В одних африканських країнах каракалів називають «рудими котами» за мідний відтінок шерсті, в інших - «газелевими кішками» за надзвичайну спритність і рухливість.

Зовні морда каракала нагадує мордочку домашньої кішки, за винятком великих трикутної форми вух, увінчаних довгими (до п'яти сантиметрів) чорними китицями. У молодому віці китиці стоять майже вертикально, але з часом втрачають пружність і звисають з вух на кшталт стрічок.

Однак симпатична зовнішність і невеликі розміри не повинні нікого вводити в оману. Каракал - небезпечний і сильний хижак, досвідчений і далекоглядний мисливець, здатний переслідувати здобич, яка у два рази перевищує його власну вагу.

Гострі ікла пробивають жертві горло, а потужні щелепи - запорука того, що здобич вже не покине свого переслідувача. Гострими, як лезо, зубами і такими ж гострими кігтями каракал обробляє здобич, відокремлюючи м'ясо від сухожиль, і тягне її, подібно леопарду, на дерево, подалі від голодних конкурентів.

Але наймогутніша зброя каракалів - їх сильні, м'язисті задні ноги, гідні стрибунів і спринтерів Олімпійського рівня, які надають їм майже надприродну спритність в обох площинах.

Каракал з легкістю заганяє зайця і газель, а в стрибку з місця може пролетіти відстань більше 4,5 метрів, збиваючи птахів у польоті, і навіть здатний в повітрі поміняти напрям стрибка. Легенда свідчить, що один єгипетський каракал встиг «збити» в польоті п'ятнадцять птахів, перш ніж зграї вдалося піднятися на недосяжну висоту.

У каракалів прекрасно розвинений нічний зір і надзвичайно гострий слух. Щоб у непроникній темряві пустельних ночей каракал міг почути шум наближення здобичі, кожне його вухо контролюється двадцятьма м'язами, а безліч волосків всередині вуха допомагає з високою точністю визначати її місце розташування.

Каракали невибагливі і харчуються, чим доведеться. У їх меню входять комахи, ящірки, змії, дрібні хижаки (наприклад, лисиці), птиця, їжаки. Іноді ж цьому м'ясоїду доводиться задовольнятися рослинними кормами - зафіксовані випадки поїдання каракалами трави і винограду. Часом чорновухий поселяється біля житла людей, і тоді несолодко доводиться домашній птиці, ягнятам, вівцям, козам.

В Африці, особливо Південній, каракал досить звичайний і вважається шкідником. Але люди навчились використовувати в своїх інтересах навіть цю дику кішку – за допомогою каракалів у Південній Африці відганяють птахів (в основному, цесарок) зі злітно-посадкових смуг військових аеродромів. Азіатські підвиди каракала набагато більш рідкісні і занесені до Додатка II CITES.

Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал
Каракал

X

Вхід

Завантажую...