Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою

Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою

Схоже на хом'яка звірятко — насправді короткохвостий кенгуру. Саме через малі розміри хвіст квоки не здатний виконувати роль опори, як у звичайних кенгуру. Втім, з рештою ознак у неї все гаразд: є і довгі сильні задні лапи, за допомогою яких тваринка робить величезні стрибки, і сумка на животі у самки, куди переповзає новонароджений, щоб присмоктатися до розташованого всередині неї соску і рости, годуючись молоком матері.

Зоодовідка
Тип — хордові
Клас — ссавці
Надряд — сумчасті
Ряд — кускусоподібні
Родина — кенгурові
Довжина тіла — 40-54 см
Довжина задніх ніг — 10-12 см
Довжина хвоста — 25-31 см
Вага — 2,7-4,2 кг
Тривалість життя в природі — 10 років

Самка квоки має унікальну здатність: якщо дитинча гине, вона народжує нове, при цьому знову зустрічатися з самцем їй для цього не потрібно. Вона спаровується із ним заздалегідь, відразу після пологів, і протягом п'яти місяців в її організмі «дрімає» ще один ембріон. Якщо ж маля, яке сидить в сумці, благополучно розвивається, «дублер» народжується в свій термін — після того як старший брат або сестра виросте і звільнить сумку матері.

У квоки буро-сіре забарвлення, густе хутро, короткі вуха. Її часто плутають з кенгуровим щуром — на вигляд вони дійсно схожі — але це різні тварини. Квока веде переважно нічний спосіб життя, віддає перевагу сухим трав'янистим районам, густо порослим чагарником, але під час посухи переходить в болотисті місцевості. Непогано лазить — у пошуках смачних молодих пагонів може піднятись на двометрову висоту. Живе в норах, які облаштовує в тінистих трав'яних заростях.

Квока беззахисна перед хижаками, навіть перед домашніми кішками і собаками, а розширення сільськогосподарських угідь і осушення боліт призвело до зменшення природного місця існування і чисельності цього виду: сьогодні популяції короткохвостих кенгуру збереглись лише на невеликих островах Балд, Ротнест і в декількох ізольованих континентальних ділянках в районі Олбані (Західна Австралія). Тому Міжнародна Червона книга відносить квоку до уразливих видів.

Миле звірятко, мордочку якого часто осяює чарівна посмішка, зовсім не боїться людей, що робить його життя небезпечним. Представники австралійської громадськості дуже серйозно ставляться до захисту цих тварин і забороняють цікавим туристам близько наближатись до них — порушення цього правила карається штрафом.

Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
Квока: маленький кенгуру з великою посмішкою
X

Вхід

Завантажую...