Оцелот - мініатюрний леопард

Оцелот

Оцелот (лат. Leopardus pardalis) - один з найяскравіших представників сімейства котячих і в той же час - один з найменш вивчених. М'ясоїдна кішка отримала свою назву від індіанців, з якими ділила ліси Америки. Жити ця гнучка дика кішка могла б у багатьох місцях, але двоногі хижаки виявилися сильнішими.

Латинська назва цього таємничого хижака означає «подібний леопарду», проте там, де живе оцелот - в країнах Латинської Америки і на півдні північноамериканського штату Техас - леопарди не водяться. Саме ж слово «оцелот» походить від «tlacelot», тобто «польовий тигр».

Оцелоти ведуть дуже потайливий спосіб життя і активність зазвичай проявляють в темний час доби. У повній безпеці оцелот відчуває себе тільки там, де його оточує щільна стіна рослинності - в тропічних лісах або в густих чагарникових заростях. Незважаючи на те, що ці дикі кішки більшість часу проводять на землі, вони прекрасні стрибуни, чудово лазять по деревах і плавають в річках.

Ці нічні мисливці ніколи не вийдуть в місячну ніч на відкритий простір, вважаючи за краще шукати більш захищені місця. Світла частина дня - час для обов'язкової сієсти, яку оцелот проводить, сховавшись в кущах або забравшись на високу гілку. Дупло дерева також чудово підійде для денного сну.

Домашній кіт таких розмірів вважався б величезним, а от дикий звір довжиною від 100 до 140 сантиметрів, півметрової висоти і вагою в 10-16 кілограмів на фоні, наприклад, бенгальських тигрів, просто зразок витонченості. Такі параметри для лісового жителя в самий раз - можна полювати на дрібних тварин і птахів і не голодувати.

Щоб полювати, оцелоту обов'язково необхідне надійне укриття, з якого він зможе вистежувати свою здобич, і без густої рослинності він навряд чи виживе. Як і всі малі кішки, оцелоти володіють дуже гострим слухом і зором.

Особливий шар на внутрішній стороні очей дозволяє їм бачити вночі так само добре, як людина бачить вдень. Темний час доби - його стихія, і саме в темряві він відчуває себе найбільш комфортно. Крім слуху і зору під час полювання оцелоту допомагає нюх - його ніс чутливіший, ніж людський, але поступається носу собаки. Довгі вуса служать антенами, які дозволяють орієнтуватися в просторі.

Улюблена їжа оцелота - гризуни, кролики, ігуани, жаби, змії і птахи. Як і у більшості котячих, зуби оцелота призначені для поїдання м'яса, але й тут існують деякі особливості. У його потужних щелепах є і гострі ікла, здатні наносити жертві смертельні укуси, і відточені різці, які обробляють здобич, як ножиці. Проте його зуби зовсім не пристосовані до пережовування їжі, тому він ковтає здобуті шматки м'яса цілком.

Оцелот має одне з найгарніших забарвлень у всьому тваринному світі. Його золотиста шерсть всюди вкрита найхимернішими сполученнями смужок, плям і цяток, кружечків, розводів і точок. Подекуди вони об'єднуються в довгі смуги, які йдуть уздовж всього тулуба, в інших місцях розсипаються на більш дрібні візерунки, а вільний простір заповнюється чорними або темно-коричневими точками найрізноманітніших форм і розмірів. Така шкурка добре приховує оцелота від його здобичі, але недостатньо добре від очей мисливців. Тільки в 1969 році в США було завезено не менше 133 тисяч плямистих шкурок.

Настільки інтенсивне полювання поставило оцелота на межу вимирання, тому в останні роки прийняті міжнародні угоди, за якими заборонено торгівлю оцелотами, їх хутром, будь-якими виробами, виготовленими з їхніх шкур.

Раніше лісові кішки зустрічалися в лісах всієї Центральної Америки, у північних та центральних частинах Південної Америки, а зараз їх можна знайти хіба що в лісах Коста-Ріки - національні парки ще зберегли первозданність природи.

Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот
Оцелот

X

Вхід

Завантажую...