Пінгвіни - мешканці холодної Антарктиди

Пінгвін Аделі
Пінгвін Аделі

Пінгвінові або пінгвіни (Spheniscidae) — сімейство морських нелітаючих птахів, єдине в ряді пінгвіноподібних. У сімействі 18 видів. Всі представники цього сімейства добре плавають і пірнають.

Найбільшим з сучасних представників є імператорський пінгвін (зріст - 110-120 см, вага до 46 кг), найдрібніші — представники виду Eudyptula minor — малий пінгвін (зріст 30—40 см, вага 1—2,5 кг).

Від всіх інших птахів пінгвінів відрізняє абсолютно особлива будову тіла. Форма тіла пінгвінів обтічна, що ідеально для пересування у воді. Передні кінцівки пінгвінів — ні що інше, як ласти. Мускулатура і пристрій кісток дозволяє їм під водою працювати крилами майже як гвинтами. Гребні рухи виробляються потужними грудними м'язами, які кріпляться до розвиненого кіля грудини. Грудна мускулатура розвинена незвичайно і складає інколи до 30 % маси тіла, що у декілька разів перевищує мускулатуру найпотужніших літаючих птиць. Якщо крила пінгвінів є основним «двигуном» у воді, то перетинкові лапи виконують функцію керма. Під водою пінгвіни здатні розвинути швидкість близько 5-10 км/ч, інколи і вище — до 36 км/ч (субантарктичний пінгвін). Пінгвіни здатні пірнати на глибину до 200 м і залишатися під водою до 20 хвилин. Друга явна відмінність пінгвінів від інших птахів — щільність кісток. У всіх птахів кістки трубчасті, що робить їх скелет легше і дозволяє літати або швидко бігати. Але у пінгвінів вони схожі на кістки ссавців (дельфінів і тюленів) і не містять внутрішніх порожнин.

Більшість пінгвінів мешкають в холодному кліматі, плаваючи у воді, температура якої близька до нуля. Товстий жировий прошарок під шкірою пінгвінів, густе водонепроникне пір'я, змащене жировим секретом не дають птахам замерзнути у воді. Під час линьки пінгвіни скидають велику кількість пір'я і на цей час не здатні плавати у воді і залишаються без їжі до тих пір, поки не відросте нове пір'я. Нове пір'я виростає під старими і як-би виштовхує його. За цей час пінгвіни втрачають біля третини ваги свого тіла. Стовбури пір'я розширені, опахала розвинені слабо, пір'я чимось нагадує лусочки. Їжею пінгвінам служить дрібна риба, краби, креветки і кальмари.

Більшість пінгвінів забарвлена приблизно однаково: чорні зверху, білі знизу. Таке забарвлення є маскуванням для багатьох морських тварин (наприклад дельфінів). Пінгвіни мешкають лише в Південній півкулі. Їх можна зустріти в Антарктиді, на південних краях Австралії, в Африці і в Південній Америці.

Найпівнічніше житло пінгвінів — Галапагоські острови, розташовані біля екватора.

Пінгвіни гніздяться найчастіше великими колоніями, що налічують десяток тисяч пар або більше. У висиджуванні яєць і вигодовуванні пташенят беруть участь обоє батьків поперемінно. Кормом пташенятам служить напівперетравлені риба і ракоподібні. Дитинчата знаходять притулок від холоду в нижніх складках батьківського живота.

У холодних антарктичних районах висиджується одне яйце, в помірних і теплих регіонах яєць може бути декілька.

Магелланів пінгвін
Магелланів пінгвін
Галапагоський пінгвін
Галапагоський пінгвін
Субантарктичні пінгвіни
Субантарктичні пінгвіни
Малий пінгвін
Малий пінгвін
Антарктичний пінгвін
Антарктичний пінгвін
Імператорські пінгвіни (пташеня)
Імператорські пінгвіни (пташеня)
Королівський пінгвін з пташенятами
Королівський пінгвін з пташенятами
Королівські пінгвіни та косатка
Королівські пінгвіни та косатка
Антарктичні пінгвіни на айсбергові
Антарктичні пінгвіни на айсбергові
Пінгвін Макароні
Пінгвін Макароні
Пінгвін Макароні
Пінгвін Макароні
Антарктичні пінгвіни
Антарктичні пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Субантарктичні пінгвіни
Субантарктичні пінгвіни
Жовтоокий пінгвін
Жовтоокий пінгвін
Антарктичний пінгвін
Антарктичний пінгвін
Імператорські пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Північний пінгвін Рокхоппера
Північний пінгвін Рокхоппера
Субантарктичний пінгвін
Субантарктичний пінгвін

X

Вхід

Завантажую...