Пума - кішка з безліччю назв

Пума - кішка з безліччю назв

Пума (лат. Puma concolor) - один з найбільших і найбільш поширених представників родини котячих в Америці - як Північній, так і Південній. Ця граціозна кішка, яка рудою блискавкою врізається в віковічну тишу гірських вершин і яскравим зиґзаґом пронизує мальовничі пейзажі - справжня рекордсменка за кількістю даних їй людиною імен.

Кугуар, гірський лев, оленячий тигр, бурий ягуар, срібний лев, червоний тигр, гірський кіт і десятки інших, не менш виразних імен - це все про неї, про пуму. До речі, слово «пума» походить з мови кечуа, а concolor - це «одноколірний» на латині.

Напевно, не випадково в якості місць проживання пума облюбувала гірські райони - конкуренція серед хижаків незначна, а копитних тварин, на яких так приємно пополювати в нічній тиші, хоч відбавляй. Взагалі, шанс зустрітися з пумою є і у жителів пустель, і у подорожніх, які випадково забрели в нетрі тропічного лісу, але найбільша кількість цих хижаків мешкає в гірській місцевості США і Канади.

В Америці пума займає друге за величиною місце серед котячих, поступаючись лише велетню - ягуару. Подовжене гнучке тіло від метра до двох, невелика голова, пружний довгий хвіст і сильні широкі лапи, задні з яких куди довші і масивніші за передні - такий зовнішній вигляд типового представника Puma concolor, вага якого, в залежності від статі і віку, може коливатися від 30 до 100 кг.

За рахунок різниці в довжині передніх і задніх ніг пума здатна здійснювати надзвичайно видовищні стрибки, які так люблять знімати фотографи-анімалісти. А ось бігає руда кішка не так добре. Лише в забігу на короткі дистанції вона здатна розвинути високу - до 70 км на годину - швидкість, а для далеких відстаней їй, як і багатьом іншим представникам котячої родини, не вистачає витривалості.

Однак природа щедро компенсувала цю маленьку незручність, забезпечивши пуму здатністю чудово лазити по деревах, відмінно плавати і долати граціозним стрибком гігантські прірви. Схоже, цій кішці зовсім невідомий страх висоти: вона із задоволенням спить на верхівці дерев і, не замислюючись, зістрибнула б з даху триповерхової «хрущовки».

Жорстке і коротке хутро пуми має практично рівномірне забарвлення - жовтувато-рудо-коричневе, на диво схоже на колір шерсті оленів, які значаться стравою номер один в її обідньому меню. Морду хижака прикрашають чорні відмітини, тоді як черево, груди і горло рясніють білими підпалинами.

Горді руді кішки - індивідуалісти, які паруються виключно в шлюбний період. Весь інший час вони живуть окремо один від одного на обраних ділянках, які ніколи не перетинаються. Самці незалежно управляються з територією до 50 кв. км, в той час як самки мають майже вдвічі менші ділянки. Щоб на заповідну територію не проник чужинець, її межі ретельно мітяться стандартним способом, а на додаток позначаються ще й виразними подряпинами на стовбурах дерев.

Вагітність триває від 82 до 100 днів і закінчується появою на світ чарівних коричневих з чорними плямами дитинчат - від 1 до 6. Щоб прогодувати потомство, матері доводиться активно полювати протягом довгого періоду: на пошуки самостійного життєвого шляху кошенята відправляються лише у віці півтора-двох років.

Пума - нічний мисливець, і її здобиччю стають не лише великі копитні на кшталт оленів або лосів: як всяка кішка, вона не гребує і мишами. А взагалі, раціон цих хижаків досить багатий - його складають кролики, білки, опосуми, скунси, єноти і навіть жаби з кониками.

Коронна мисливська тактика пуми - це раптовий блискавичний кидок на спину жертви з подальшим укусом в загривок, після якого у здобичі не залишається практично жодного шансу на порятунок. В процесі нічного полювання самцям доводиться долати іноді чималі відстані - тому не варто дивуватися, що під час трапези вони легко справляються з більшою частиною габаритної туші.

Залишок здобичі вони завбачливо закопують і закидають гілками - на потім. Далекоглядні каліфорнійські індіанці нерідко відстежували «схованки» пум і спустошували ті з запасів хижака, які вважали придатними до їжі.

Пуми старанно уникають зустрічей з людьми. Але навіть якщо зіткнення відбулося, зовсім не факт, що воно закінчиться трагічно. Напад може відбутися в разі крайнього виснаження хижака або в цілях захисту потомства - у всіх інших ситуаціях тварина агресії не виявляє.

Незважаючи на те, що пуми являються об'єктом полювання і їх ареал скорочується через руйнування навколишнього середовища, більшість підвидів достатньо численні, оскільки ці кішки легко пристосовуються до життя в різних ландшафтах. Так практично винищена в США до початку XX ст., зараз популяція пум на заході цієї країни налічує близько 30 тис. особин і продовжує розселятися на схід та південь.

Три підвиди пуми занесені в Додаток I CITES: Puma concolor coryi, Puma concolor costaricensis, Puma concolor cougar. Полювання на рудих красунь повсюдно обмежене або заборонене, хоча їх продовжують винищувати через шкоду, яка завдається пумами скотарству і мисливському господарству. Єдиний підвид, занесений до Червоної книги МСОП зі статусом «Перебуває під критичною загрозою» (Critically endangered), - це флоридська пума Puma concolor coryi. Вона трохи менша за звичайну, і хвостик її загнутий. Таких пум залишилося всього лише 25-50, існування виду під загрозою.

Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв
Пума - кішка з безліччю назв

X

Вхід

Завантажую...