Слони - симпатичні велетні

Слони - симпатичні велетні

Говорячи про слонів (лат. Elephantidae), більшість з нас уявляє собі велетенських сірих тварин з великими вухами, довгими сильними бивнями і хоботом, які нічим не відрізняються один від одного. Однак ці надзвичайно розумні і величні істоти заслуговують на те, щоб придивитися до них уважніше.

Давним давно, в епоху Плейстоцену (2 мільйони - 10 тисяч років тому) практично по всій земній кулі вільно пересувалися стародавні представники ряду хоботних - гігантські слони, мамонти та мастодонти, однак до кінця цього періоду в живих залишилося всього два роди слонів, які є сьогодні найбільшими сухопутними ссавцями - африканський (лат. Loxodonta) та індійський (азіатський) слон (лат. Elephas). Африканські слони включають два види – Loxodonta africana (саванний слон) та Loxodonta cyclotis (лісовий слон). Індійські слони представлені лише одним видом - Elephas maximus, назва якого збігається з назвою роду.

Незважаючи на, здавалося б, майже стовідсоткову зовнішню схожість, у африканських і індійських слонів є маса відмінностей. Африканські (саванні) слони більші за індійських - у найвищій точці тіла (в плечах) вони можуть досягати 3,7 метрів, а їх вага перевищує 6-7 тонн. Індійські слони менші за саванних, але більші за лісових - вони важать близько 5 тонн і виростають до 3,5 метрів.

Вуха африканських слонів дуже великі, їх форма нагадує обриси «чорного» континенту, а малюнок вен індивідуальний, подібно відбиткам пальців у людей. Довгі міцні бивні прикрашають голови не лише самців (як у індійських слонів), але й самок.

Бивні слона - це ні що інше, як його різці. А ще це незамінне знаряддя для захисту, пошуку води та піднімання різних предметів. Як і люди, слони можуть бути правшами або лівшами, максимально використовуючи правий або лівий бивень. У кожного слона своя, індивідуальна форма бивня, його розміри і кут нахилу, що значно полегшує дослідникам «впізнавання» окремих особин.

Крім бивнів у слонів є ще чотири кутніх зуба, кожен з яких важить близько 2,3 кілограма і за розмірами не поступається цеглі. Протягом життя слони шість разів повністю оновлюють весь набір кутніх зубів. З віком зуби слонів стають занадто чутливими, і вони йдуть до боліт в пошуках більш м'якої рослинності. Тут вони залишаються до кінця життя, стаючи мимовільним джерелом безлічі легенд про те, що літні слони йдуть вмирати в якісь таємничі «долини смерті».

Найбільш, мабуть, головна особливість будь-якого слона - його хобот, який є одночасно носом і верхньою губою. Хоботом слона керують понад 40 тисяч м'язів, тому він однаково віртуозно піднімає і важку колоду, і соломинку. На кінці хобота африканського слона присутні два пальцеподібні вирости, пристосовані для зручного захоплення, у індійського ж слона такий «палець» всього один.

Читайте далі після перегляду фото

Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні
Слони - симпатичні велетні

Слони - товстошкірі тварини, в прямому розумінні цього слова - в деяких місцях товщина їх шкіри може досягати 3,5-4 сантиметрів. Однак це не заважає їй залишатися надзвичайно чутливою, відчуваючи присутність навіть найдрібніших комах. Щоб захистити себе від їх жалких укусів або охолодитися, слони обливаються водою, катаються в грязі або в пилу.

Як індійські, так і африканські слони живуть в групах, об'єднаних сімейною спорідненістю. Стадом керує найстаріша і найбільш досвідчена самка, від рішень якої залежить вся життєдіяльність групи - вона визначає, коли настане час обіду, відпочинку чи зміни місця проживання.

Постійна присутність дорослих самців у стаді повністю виключена - вони залишають сім'ю у віці 12-13 років, ведучи одиночний спосіб життя або об'єднуючись із такими ж одинаками, і відвідують слоних тільки в період спарювання, не беручи участі в подальшому вихованні потомства. Групи, які живуть по сусідству, часто також пов'язані родинними узами і радісно вітають один одного, зустрічаючись на березі водойм.

Найрозвинутіший у слонів нюх, але найважливішу роль в їх спілкуванні грають звуки. Ляскання вухами попереджає про небезпеку, закликаючи стати в коло і захищати найменших і найслабших, тупіт ніг і безліч варіацій звуків також несуть певну інформацію для тих, хто перебуває на відстані до 8 кілометрів. І навіть таке неприємне для людини явище, як бурчання в животі, в співтоваристві слонів дуже вітається - кожен, хто його чує, знає - навколо все спокійно.

Щоб наповнити свій шлунок, дорослому слону потрібно з'їдати від 100 до 200 кілограмів соковитої трави, листя і фруктів і випивати близько 120 літрів води. Новонароджених слоненят дорослі самки з перших днів життя навчають премудростям поводження з хоботом - їм показують, як набирати в нього воду і переливати її в рот.

На слонів полюють через їх бивні, які використовуються для виготовлення прикрас і інших виробів. Також ареал і чисельність слонів скорочуються через руйнування місць їх існування. Для запобігання повного знищення слони були занесені в Міжнародну Червону книгу.

 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача Гість.
Гість / 05.04.2012, 11:55
Зображення користувача AwN.
AwN / 16.11.2011, 22:45

Дякую автору за цікаву інформацію. Багато що вже знав, але було цікаво знову прочитати. Бажаю сайту процвітання. Можливо сам щось колись напишу

Зображення користувача Гість.
Гість / 15.11.2011, 15:03

Дуже багато нового дізнався. Як завжди неперевершений матеріал! Дякую автору статті!

Зображення користувача Гостя.
Гостя / 14.11.2011, 12:27

Фото з хвостами просто неймовірне! А щодо самої статті - це ж здається буквально недавно виділили три види слонів. Раніше були просто африканський та індійський, а тепер африканських поділили ще на два види. О, а ще африканські та індійські слони якось по-різному піднімають предмети хоботом... Пробувала знайти картинку щоб показати, але то я в якомусь фільмі бачила та не пам'ятаю в якому

:[

Читайте також

Ми вже писали про квітучу але несприятливу для життя Землю, і сьогодні ми хочемо проілюструвати біосферні катастрофи минулого, сьогодення та майбутнього за допомогою анімованої часової стрічки, опублікованої журналом Newscientist. Переклад відповідного тексту наведено далі в супроводі необхідних пояснень.

X

Вхід

Завантажую...