Страус - найбільший птах у світі

Страус - найбільший птах у світі

Страус, або африканський страус (Struthio camelus) - безкілевий нелітаючий птах, єдиний представник родини страусових (Struthinodae), яка є єдиною в ряду страусоподібних (Struthioniformes). Хоча раніше до цього ряду ще причислювали нанду, ему, казуарів, ківі та низку вимерлих птахів.

Наукова назва страуса в перекладі з грецької означає «горобець-верблюд». Африканський страус - найбільший з сучасних птахів. Його зріст сягає 270 см, а важить він до 175 кг.

Окрім того, що страуса вирізняють довга шия, слабко розвинуті крила та сильні ноги, мало хто знає, що у страуса дуже великі очі - найбільші серед наземних тварин. А ще, страус - єдиний сучасний птах, у якого є сечовий міхур.

Раніше зона проживання страусів охоплювала сухі безлісні простори Африки та Близького Сходу. Однак через інтенсивне полювання їх популяція сильно скоротилася. І з 1966 року близькосхідний підвид, S. c. syriacus, вважається вимерлим.

Страус мешкає у відкритих саванах і напівпустелях. Зазвичай страуси тримаються невеликими зграями або сім'ями. Сім'я складається з дорослого самця, чотирьох-п'яти самок і пташенят. Нерідко страуси пасуться разом з табунами зебр і антилоп, і разом з ними здійснюють довгі переселення по африканським рівнинам. Завдяки своєму зросту і чудовому зору, страуси перші помічають небезпеку. У разі небезпеки вони кидаються на втечу, розвиваючи швидкість до 60-70 км/год і роблячи кроки у 3,5-4 м завширшки, і при необхідності круто змінюють напрямок бігу, не знижуючи швидкості. Молоді страуси вже в місячному віці можуть бігати зі швидкістю до 50 км/год.

Звичайною їжею страусів є рослини - пагони, квіти, насіння, плоди, але при нагоді вони поїдають і дрібних тварин - комах, рептилій, гризунів і залишки від трапез хижаків. У неволі страусу потрібно близько 3,5 кг їжі на день. Оскільки у страусів немає зубів, для подрібнення їжі в шлунку вони ковтають дрібні камінці, а часто і все, що їм трапляється: цвяхи, шматки дерева, заліза, пластмаси і т.д. Страуси можуть тривалий час обходитися без води, отримуючи вологу з рослин, однак при нагоді охоче п'ють і люблять купатися.

Дорослі страуси небезпечні навіть для великих хижаків - одного удару їх сильної ноги, озброєної твердим кігтем, достатньо, щоб серйозно поранити або вбити лева. Відомі випадки, коли самці, захищаючи свою територію, нападали на людей.

Легенда, що наляканий страус ховає голову в пісок, ймовірно, походить від того факту, що самиця страуса, яка сидить на гнізді, у разі небезпеки розпластує по землі шию і голову, прагнучи стати непомітною на тлі савани. Так само страуси себе поводять і помітивши хижаків. Але якщо до такого птаху наблизитися, він миттєво підводиться і тікає.

Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
Страус - найбільший птах у світі
 
 

 

Коментарі

Ввійдіть або зареєструйтесь, щоб залишати коментарі.

Зображення користувача Гість.
Гість / 04.04.2011, 19:39

ПРИКОЛЬНО САЙТ не плохой

Зображення користувача Virilis.
Virilis / 14.08.2010, 23:25

Оце шия, так шия! Усім шиям шия!

Читайте також

Недавнє дослідження, проведене в Університеті Шеффілда, доводить, що люди все ще продовжують проходити дарвінівський відбір, незважаючи на чудеса сучасної медицини та технологій. Звичайно, ідея, що люди все ще еволюціонують, ніколи не була під сумнівом. Адже згідно еволюційному принципу, відомому як закон Харді-Вейнберга, еволюційна зміна є математично необхідною допоки популяція залишається під впливом як мінімум одного з наступних факторів: мутація, невипадкове спарювання (включаючи статевий відбір), потік генів, дрейф генів або природний відбір. Очевидно, перші чотири фактори з цього переліку все ще трапляються. Тепер же, коли дослідженням встановлено присутність ще й природного відбору, слід задуматись: як саме еволюціонує людина? Які риси ми можемо отримати в майбутньому?

X

Вхід

Завантажую...