Знайомтесь - прудка ящірка

Прудка ящірка

Прудка або звичайна ящірка (Lacerta agilis) - рептилія родини справжніх ящірок. Населяючи величезну територію від Англії до Байкалу і від Скандинавії до Південної Європи і Кавказу, цей надзвичайно екологічно пластичний вид населяє різноманітні біотопи і є без сумніву найчисленнішим видом рептилій в Євразії. А познайомитись з ними ближче нам допоможуть фотографії польського фотографа Marta Grzesiak, відомої нам своїми дивовижними фото комах та, зокрема, мурах.

Молоді особини прудкої ящірки сірі або коричневі з трьома смужками на спині. Дорослі самці зелені або оливкові, причому в період розмноження зелені тони у самців стають яскравішими; самиці сірі або коричневі. У довжину досягають 25-28 см.

Мешкають в сухих місцях - у степах, лісах, садах, гаях і т.д. Живуть у норах, які риють самі, або використовують нори інших тварин. Активні вдень. Під час полювання постійно знаходяться недалеко від нори, не відходячи від неї більш ніж на 10-15 м. У випадку нападу рятуються втечею, при цьому постійно змінюють напрямок свого руху і, таким чином, дезорієнтують противника.

Прудка ящірка виправдовує свою назву швидкістю рухів. Спіймати її нелегко, вона дуже обережна і, потривожена, стрімко тікає, іноді піднімаючись гвинтоподібно на дерева, як білка або дятел, а частіше ховається у свою нірку, викопану неглибоко в землі.

Харчуються ящірки дрібними безхребетними і особливо багато знищують «шкідливих» комах (жуків, гусениць, саранових і т. д.), хоча не гребують і бджолами, полюючи на них у районі пасік. Ведучи денний спосіб життя, ящірки гріються на сонці, ховаючись опівдні в свої сховища. Ніч проводять в норах, у них же вони і зимують, впадаючи у сплячку, попередньо забиваючи вхід в нору землею і листям. Прудкі ящірки не терплять живородних ящірок і, будучи сильнішими за них, виганяють суперниць зі своїх місць існування.

Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка
Прудка ящірка

X

Вхід

Завантажую...