Індекс небезпеки

Алфавіт для термінів

Показник, що характеризує небезпеку забруднюючої речовини для людини; визначається по формулі:

J = lg A S/a M (ГДК),

де     A - атомна вага відповідного елемента;

M - молекулярна вага хімічної сполуки, у которий входить даний елемент;

S - розчинність у воді хімічної сполуки (мг/л);

a - середнє арифметичне із шести ГДК хімічної сполуки в різних харчових продуктах (м'ясо, риба, молоко, хліб, овочі, фрукти);

ГДК - гранично допустима концентрація елемента в ґрунті.

В залежності від величини індексу небезпеки (J) може бути визначений клас небезпеки хімічної речовини:

  • I клас - при J=4,1 і більш;
  • II клас - від 2,6 до 4;
  • III клас - від 0,1 до 2,5;
  • IV клас - менш 0,1.
X

Вхід

Завантажую...