ecolutsk

Мій внесок
30.12.2015, 17:09 на Чи можливе екологічне споживання м'яса?

Щодо більшої "екологічності" на крупних фермах - дуже дискусійно... Навіть якщо дійсно "питомий викид" на 1 кг менший, за рахунок спецкормів, - то 1) треба врахувати ще й усі викиди в процесі в-тва цих кормів 2) все одно "екослід" домашніх тварин на пасовищі, як правило, швидко "розбавляється" й нейтралізується навколишньою екосистемою, а "слід" промислових ферм є "концентрованим" і часто отруйним для довкілля... НЕЦУ про це, зокрема, буклетик видавали: necu.org.ua/facty-pro-promyslove-tvarynnyctvo

16.04.2014, 23:51 на Фарбуємо великодні яйця натуральними барвниками

Колись так експериментував, але від червоного буряка й моркви переходу кольору на шкаралупу ніяк не міг добитись...Мабуть, треба знати тонкощі технології. Ще старші люди в селі розказували про обгортання зеленою озиминою (житом, пшеницею), але як саме то робиться, - важко сказати... А от з лушпинням цибулі то все легко й просто виходить, і кольори - від жовтуватого до насичено коричневого, залежно від концентрації "цибульника" (кількості лушпиння у каструльці). так що цей спосіб у нас тепер основний.

06.09.2013, 12:49 на Фукусіма: фантастика, перетворена на реальність

Ну, знаєте, "чорнобильські яблука" ростуть не на гідропоніці і не в теплиці, а період напіврозпаду Sr-90 й Cs-137 біля 30 років. І хоч природна міграція допомогла очиститись багатьом територіям, на сьогодні і за 300км від Чорнобиля досі ще лишаються ділянки, на яких, напр., вміст цезію-137 у ягодах та грибах у 5-8 разів вищий допустимого...

24.07.2013, 00:43 на Страх впливає на... склад ґрунту

Вчора по "Мега" був 20-хвилинний фільм саме про цю історію в Йелоустоні (із циклу ВВС Earth "Екосистеми світу"). Знято дуже гарно, якісно. Але з того, що там сказано, якось не все однозначно. Ну з лосями зрозуміло, вовки чисельність зменшують (і прямо, і опосередковано). Але ще там стверджують, що лосі шкодили річкам, бо з'їдали траву й молоді дерева на берегах, а як їх (лосів) поменшало, то розвелись бобри, які оздоровили річки і "сприяли укріпленню русла і збільшенню швидкості течії". Якось остання фраза викликає сумніви (принаймні "з досвіду" наших бобрів)...

В будь-якому разі складність зв'язків в екосистемі вражаюча, і зміни в ній таки бувають складно прогнозовані...

21.06.2013, 10:46 на Топ-10 нововиявлених видів 2012 року

Щодо тієї неотруйної панамської змії Sibon noalamina - здавалось, що природніше пояснення перекладу - no alamina ("не тополева"). Але, виявляється, в Латинській Америці є потужна кампанія проти гірничих розробок під гаслом "No a la mina" (la mina - шахта, рудник, кар'єр), і дослідники справді присвятили назву цьому руху за збереження довкілля...

17.06.2013, 14:40 на Земля за 30 років

Дуже хороший сервіс. Хоч, звісно, роздільна здатність невелика для нашої території, але побачити можна чимало. Виявив так і у нас кілька ділянок знищеного лісу... Щось подібне є і у Google Earth (стилізований значок з годинником), там якість знімків часом супер, але знову ж - для нашої території лише за деякі роки (напр., 2003, потім 2009 і все).

01.02.2013, 21:36 на «Зелена» реклама: збережемо природу разом!

Повністю погоджуюсь. В цьому конкретному випадку, очевидно, збурило громадськість власне використання собак (а не щурів, мишей, свиней). ..Виходить, на "благородних тваринах" неможна, а на "таких собі" - будь-ласка. Ну і відразу на людях - теж не вихід. Хоча, звичайно, в ідеалі при в-тві мали б застосовуватись натуральні речовини, які апріорі не можуть нікому зашкодити...

01.02.2013, 21:13 на 3,8 млрд.-піксельний тур на Еверест

Насправді цікаво. Деталей рельєфу безліч. Напр., геть круглі западини на узбіччі льодовика (термокарст?). Також вразила кількість наметів (на фото зліва від льодовикового потоку) - здається, кілька тисяч! Але не скажу, що туди дуже хочеться:)..

25.01.2013, 10:07 на Продукти майбутнього: що ми будемо їсти через 20 років?

А от щодо "Молоти землю великими "кофемолками" -це, пробачте, не агрономія, а...ех, утримаюсь від означень. Якраз сучасна агрономія акцентує на мінімізації механічного обробітку, і практика застосування чизельного, безвідвального обробітку, і системи "No till" показує однозначне зростання ефективності с/г та урожайності більшості культур.

25.01.2013, 09:36 на Продукти майбутнього: що ми будемо їсти через 20 років?

А от мені чомусь з підручників запам'яталось інше: -грози виникають лише в тропосфері, макс.верхня межа-18км (у нас - 10-11км); -іоносфера на висотах сотні км; її енергія (спрощено)- це енергія "шалено ганяючих" у дуже розрідженому середовищі частинок, що зазнають зіткнень та бомбардув. косм.випромінюв. Із зниженням висоти концентрація та енергія іонів падає на порядки; - іонні вихори є важливою умовою для розвитку гроз (поряд із формуванням конвективних комірок та купч.хмар із великою різницею потенціалів у нижній та верхній част.), але джерело їх - аж ніяк не іоносфера!

Немає матеріалів

Немає матеріалів

X

Вхід

Завантажую...